

New York borsası, haftanın ilk işlem gününü olumlu bir şekilde kapattı. Güne kredi notu endişeleriyle düşüşle başlayan endeksler, seansın ilerleyen saatlerinde toparlanarak artıya geçti.
Kapanışta Dow Jones endeksi 100 puanın üzerinde artış göstererek yüzde 0,32 yükselişle 42.791,94 puana ulaştı. S&P 500 endeksi ise yüzde 0,09 artışla 5.963,90 puana çıktı. Nasdaq endeksi ise yüzde 0,02 değer kazanarak 19.215,46 puandan günü tamamladı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in ABD’nin kredi notunu düşürmesinin ülkenin mali ve ekonomik görünümüne dair endişeleri artırması ile güne düşük seyirle başlayan endeksler, kapanışa doğru yönünü pozitif yönde değiştirdi.
Moody’s, geçen hafta cuma günü piyasaların kapanmasının ardından ABD’nin kredi notunu “Aaa”dan “Aa1″e düşürürken, kredi notu görünümünü de “negatif”ten “durağan”a çevirmişti.
Kredi derecelendirme kuruluşu, not indiriminin 10 yıldan uzun süredir kamu borcu ve faiz ödeme oranlarının, benzer derecelendirmeye sahip ülkelere kıyasla önemli ölçüde yüksek seviyelere çıkmasını yansıttığını ifade etmişti. Böylece Moody’s, ABD’nin kredi notunu düşüren 3 büyük derecelendirme kuruluşundan sonuncusu oldu.
Moody’s ABD’nin kredi notunu düşürdü
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, hafta sonu verdiği röportajda, Moody’s’in değerlendirmesinin “geriden gelen” bir gösterge olduğunu ifade etti. Bu durumun, Eski ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin ve son 4 yılda gerçekleşen harcamaların bir sonucu olduğunu belirten Bessent, miras aldıkları harcamaları azaltma ve ekonomiyi büyütme konusunda kararlı olduklarını vurguladı.
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt ise düzenlediği brifingde, ABD Başkanı Donald Trump’ın Moody’s’in değerlendirmesine katılmadığını aktardı.
Moody’s’in ABD’nin kredi notunu düşürmesinin ardından tahvil faizleri yükselişe geçerek, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,56 seviyesine kadar çıkmış ve ardından yüzde 4,45 seviyesinde dengelenmiştir.
Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları takip edilirken, New York Fed Başkanı John Williams, tarifelerdeki dalgalanmaların belirsizliğin devam etmesine sebep olduğunu dile getirdi.
Belirsizlik nedeniyle Fed’in şu ana kadar faiz oranlarını sabit tuttuğunu belirten Williams, geleceğe yönelik seyrin aylarca netleşmeyebileceğini ifade etti. Williams, haziran ya da temmuzda bir durum tespiti yapmanın mümkün olmayacağını vurgulayarak, “Bu, veri toplama, daha iyi bir tablo elde etme ve bunların gelişimini izleme süreci olacak.” değerlendirmesinde bulundu.
Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de belirsizlik konusunda endişelerini dile getirerek, “Bunun nereye varacağını görmek için 3 ila 6 ay beklememiz gerekecek.” ifadesini kullandı. Bostic, enflasyon ve fiyat artışlarına dair endişelerini de aktardı.
Fed ve küresel ekonomide kritik haftalar: Piyasalar ne bekliyor?
Fed Başkanı mail attı: İşten çıkarmalar olacak
Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, fiyatlardaki olası artışın kalıcı enflasyona dönüşmemesini sağlamanın Fed için önemli olduğunu vurguladı. Para politikasının oldukça iyi konumda olduğunu belirten Jefferson, “Şu anda karşı karşıya olduğumuz belirsizlik düzeyi göz önüne alındığında, politikaların zaman içinde nasıl evrileceğini ve etkilerini bekleyip görmemizin uygun olduğuna inanıyorum.” dedi.
Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de tarifelerin politika yapıcıları şaşırttığını ve şu anda beklemede kaldıklarını ifade etti. Çok fazla belirsizlik olduğunu kaydeden Kashkari, daha fazla bilgi edinene kadar beklemenin dışında bir seçenekleri olmadığını belirtti.