

Almanya'nın Halle kenti yakınlarındaki Neumark-Nord bölgesinde gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda Taş Devri'ne ait bir “yağ fabrikası” gün yüzüne çıkarıldı.
Kazılarda toplam 120 bin kemik parçası ve 16 bin çakmaktaşı aracı ortaya çıkarıldı. Bu bölgede aynı zamanda ateş kullanımına dair izler ve fındık, meşe palamudu, yaban eriği gibi bitki kalıntaları da bulundu.
KEMİKLERİ KAYNATMA SÜRECİ
Araştırmacılar, Neandertallerin büyük hayvanların uzun kemiklerini seçip taşlarla kırarak içlerindeki ilikle yağı çıkarmak için saatlerce kaynattıklarını tahmin ediyor. Kaynatma işlemi sırasında yağın yüzeye çıkıp soğutularak toplandığı belirtiliyor.
Bilim insanları, Neandertallerin bu işlem için muhtemelen hayvan derisi, ağaç kabuğu veya mide zarından yapılmış kaplar kullandığını öne sürüyor.

YAĞ ÜRETİMİNİN NEDENLERİ NELERDİR?
Neandertallerin ana besin kaynağının et olmasına rağmen, yağsız et tüketiminin günümüzde “protein zehirlenmesi” olarak bilinen ve ölümcül olabilen bir duruma yol açabileceği açıktır. Ayrıca, günlük enerji ihtiyacını karşılamak adına yağ ve karbonhidrat alımının da gerekli olduğu biliniyor. Kemikler ve özellikle ilikler, zengin yağ kaynakları olarak dikkat çekiyor.
'İLKEL CANLILAR DEĞİLLER'
Leiden Üniversitesi'nde paleolitik arkeoloji profesörü olan ve Science Advances'da yayımlanan araştırmanın yazarlarından Wil Roebroeks, “Bu bulgu Neandertallerin 'ilkel' olduğu yönündeki önyargıları yerle bir ediyor” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Reading Üniversitesi'nde zooarkeoloji alanında kıdemli araştırmacı olarak görev yapan Geoff Smith de Neandertallerin basit avcılar olmadığını, aksine “kaynaklarını en verimli şekilde kullanabilen usta planlayıcılar” olduklarını belirtiyor.