reklam
reklam
DOLAR38,7801% 0.01
EURO43,1243% 0.2
STERLIN51,2976% 0.26
FRANG46,0567% 0.42
ALTIN4.054,99% 0,49
BITCOIN103.663,26-0.315
reklam

Müsilaj Balıkçıların Zor Anları: Ağ Tamirine Giden Paralar

Yayınlanma Tarihi : Google News
Müsilaj Balıkçıların Zor Anları: Ağ Tamirine Giden Paralar
reklam

Bursa’nın Gemlik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Dalarel, müsilajın balıkçılara büyük zarar verdiğini ve hiçbir balıkçının ağlarının zarar görmediği iddialarının doğru olmadığını söyledi. Dalarel, ağ tamirine harcanan maliyetlerin hiç de az olmadığını vurguladı.

Dalarel, denizlerde yasakların 15 Nisan’dan itibaren başladığını belirtti. Bu yasakların, 12 metreden büyük tekneleri kapsadığını, 12 metreden küçük teknelerin ise denizlere açılabileceğini ifade etti.

Eylül ayından bu yana devam eden müsilaj sorununun, Marmara Denizi kadar balıkçılar için de büyük bir problem haline geldiğini kaydeden Dalarel, müsilajın teknelerdeki motorlara da ciddi zararlar verdiğini aktardı.

“MÜSİLAJ NEDENİYLE ZARAR GÖRMEMİŞ BALIKÇI YOK”

Dalarel, müsilajın en büyük etkisinin ağlar üzerinde olduğunu vurguladı ve şu şekilde konuştu:

“Ağlarımızı patlattı. Denize açılıp müsilaj nedeniyle ağları zarar görmeyen balıkçı yok. Küçük balıkçılar büyük bir mağduriyet yaşıyor. 100 metre ağın fiyatı 10-15 lira arasında değişiyor. En küçük teknelerde bile 50-60 bin liralık ağ bulunuyor. Şu anda sezonu kapattık, ağ tamiri devam ediyor. Kazancımızın tamamını ağ tamirine harcıyoruz, hatta cebimizden ekstra masraf da yapmak zorunda kaldık.”

Dalarel, 5-6 metrelik bir kayığın bile 200 bin liralık ağ taşıdığını belirterek, “Bu ağın tamir edilmesi gerekiyor. Balıkçılarımız 100 bin lira harcadı tamir için. Bazen tamir maliyeti yeni bir ağ alma maliyetiyle aynı olabiliyor.” şeklinde konuştu.

BALIK VAR, AĞ YOK

Dalarel, 15 Nisan’da çinokap ve istavrit ağlarını atmak zorunda olduklarını ancak denizdeki müsilajın buna engel olduğunu ve sağlam ağlarının kalmadığını belirtti. “Balık sezonda da boldu, şimdi de var ama biz hala ağ tamiriyle uğraşıyoruz. Kıyılar hasarlı ağlarla dolu.” dedi.

76 yaşındaki balıkçı ve ağ tamircisi Erdoğan Sezginer ise bu yıl Gemlik Körfezi balıkçısının müsilaj nedeniyle hiç gelir elde edemediğini ve bunun yanında ağ tamirine harcama yaptığını belirtti. Sezginer, “Denize açıldın, ağ attın, geldin, mazot masrafı var. Ama müsilaj çok olduğu için elde balık yok. Herkes bu yıl ağ tamiri yaptırdı. Müsilaj giderek yoğunlaşıyor. Günlük 3 bin lira ağ tamiri için harcanıyor, bu yüksek bir maliyet.” ifadelerini kullandı.

reklam

YORUM YAP