

Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Menteşe ilçesinin Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesinin Deştin Mahallesi arasında inşa etmek istediği Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları Projesi için yeni bir adım atıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 3 Temmuz 2025 tarihinde “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı verdi.
Bakanlığın duyurusunda şu ifadelere yer verildi:
“Muğla ili Menteşe İlçesi, Bayır Mahallesi ile Yatağan İlçesi, Deştin Mahallesi Mevki sınırları içerisinde Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları projesine ilişkin olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir.
Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliği'nin 14. maddesi çerçevesinde, Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımız tarafından 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' Kararı verilmiştir; Muğla Valiliği (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından kararın kamuoyuna duyurulması gerekmektedir.
Ayrıca, proje kapsamındaki Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususların yanı sıra 2872 sayılı Çevre Kanunu'na dayanarak yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mevcut mevzuat doğrultusunda ilgili kurum ve kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması zorunludur.”
SÜREÇTE NELER YAŞANDI?
Tekağaç mevkiinde inşası planlanan entegre çimento fabrikasına yönelik olarak 2021 yılında verilen ÇED olumlu kararı, Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından 7 Eylül 2023 tarihinde iptal edilmişti.
Menteşe Belediyesi, 18 Eylül 2023 tarihinde, ÇED olumlu kararının iptalinin ardından fabrikanın inşaatını mühürlemiş ve projeye ait yapı ruhsatları iptal edilmiştir.
Şirket, iptali Danıştay’a taşımış ve yürütmenin durdurulması talep etmiştir.
Danıştay 4. Dairesi, 9 Kasım 2023 tarihli kararıyla yürütmenin durdurulması talebini oybirliğiyle reddetmiş ve ardından, 11 Ocak 2024 tarihinde ÇED olumlu kararının iptalinin geçerli olduğuna oybirliğiyle karar vermiştir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, iptal edilen ÇED için 28 Kasım 2024'te İnceleme-Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı düzenlenmesine karar vermiştir.
Bu gelişmeler eşliğinde vatandaşlar, 1/5000 ve 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planlarının Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından iptal edilmesi talebinde bulunmuşlardır.
Ayrıca, 4 Ocak 2024 tarihinde entegre çimento fabrikasının arazisindeki 'Sanayi Alanı' kararının kaldırılması için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne dilekçe verilmiştir.
Mart 2024'te ise bu kararın iptali için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açılmıştır.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 13 Şubat 2025 tarihinde, Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesi Deştin Mahallesi arasında kurulması planlanan entegre çimento tesisi için 1/5000 ölçekli nazım imar planını oy çokluğuyla iptal etmiş; ardından Menteşe ve Yatağan Belediye Meclisleri de 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarını iptal etmiştir.
Muğla Valiliği ise Büyükşehir Belediye Meclisi’nin iptal kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle 22 Nisan’da idare mahkemesinde dava açmıştır.