reklam
reklam
DOLAR39,1011% 0.04
EURO44,4609% 0.52
STERLIN53,0381% 0.6
FRANG47,6494% 1.01
ALTIN4.204,13% 1,96
BITCOIN108.385,60-2.19
reklam

Muğla Valisi Akbıyık’ın ‘betonlaşma yapılmadı’ açıklamasına çevrecilerden yanıt: Şantiye alanına döndü

Yayınlanma Tarihi : Google News
Muğla Valisi Akbıyık’ın ‘betonlaşma yapılmadı’ açıklamasına çevrecilerden yanıt: Şantiye alanına döndü
reklam

Muğla’nın Ula ilçesinde, Muğla Valiliği’ne bağlı Muğla Vakfı tarafından yapılan Nitelikli Doğal Sit Alanı’ndaki Akyaka Orman Kampı’ndaki parke taşı döşeme ve ağaç kesimi çalışmaları, bölge halkının tepkisini çekti. Gökova Ekoloji Meclisi, ekosistemin tahrip edildiği gerekçesiyle Gökova Akyaka’yı Sevenler Derneği ile birlikte 18 Nisan 2025’te Muğla 4. İdare Mahkemesinde dava açtı.

“KENDİSİNE AKTARILAN BİLGİLER GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR”

Akyaka Orman Kampı’ndaki çalışmalara yönelik tepkiler sürerken, Muğla Valisi İdris Akbıyık’tan bir açıklama geldi. Akbıyık, “Akyaka Orman Kampı’nda herhangi bir betonlaşma yapılmadı. Yangın çıkmaması için temizlik çalışmaları yapıyoruz, bazıları ‘Ormanlar katlediliyor’ diye protesto düzenliyor” dedi.

Vali Akbıyık’a yönelik eleştirilere Akyaka Kültür Sanat, Gökova Akyaka’yı Sevenler ve Gökova Ekolojik Yaşam Derneği, ayrıca Slowfood Gökova Birliği’nden yanıt geldi.

Yapılan ortak yazılı açıklamada, “Sayın Valinin bu açıklamayı Valilik bünyesinde Akyaka Orman Kampı’ndaki suçlarla ilgili ön inceleme devam ederken yapması zamanlama açısından yanlıştır ve aktarılan bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

“YANILMIŞ OLMAYI ARZU EDİYORUZ”

Açıklamada, “Akyaka Orman Kampı’nda suç niteliğinde olduğunu düşündüğümüz faaliyetler hakkında, Akyakalı yurttaşlar olarak Muğla Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Soruşturma sürecinde, Savcılık tarafından Muğla Valiliği’ne yöneltilen suçlamalar mevcut olup, Orman İşletmesi sorumluları hakkında soruşturma izni talep edilmiştir. Devamında Muğla Valiliği’nde bir ön inceleme komisyonu kurulmuş ve inceleme başlatılmıştır. Bu inceleme süreci devam ederken, Sayın Valinin açıklaması, inceleme komisyonunu baskı altına almaya yönelik bir durum sergilemektedir. Sayın Vali, yapılan suçlamaların inceleneceğini ve sonucunda gereğinin yapılacağını belirtmek yerine, rapor ne yönde olursa olsun kararını peşinen vermiş görünmektedir. Yanılmış olmayı arzu etmekle birlikte, bu açıklama sonrası Valilikten Savcılığa soruşturma izni vereceğini beklemek mümkün değil.” ifadeleri yer aldı.

“HUMMALI BİR BETONLAŞMA FAALİYETİ YÜRÜTÜLMektedir”

Sayın Vali’nin “betonlaşma yapılmadığı” ifadesinin aksine, Şubat ayından bu yana Akyaka Orman Kampında Muğla Vakfı İktisadi İşletmesi tarafından yoğun bir betonlaştırma çalışması yürütülmektedir. Akyaka Orman Kampı, doğal peyzaj yok edilerek beton kilit taşları ile kaplanarak çadır ve karavan alanlarına dönüştürülmüştür. Kamp alanında, doğal zemin üzerine mıcır ve beton kilit taşlar döşenerek yollar yapılmıştır. YİKOB tarafından 7000 metrekare alana beton kilit taşları ile otopark yapılması için ihale açılmıştır. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumu’ndan izin alınmadan başlatılan bu çalışmalar, orman ekosistemine büyük zarar vermiştir. Orman Kampı’nda yürüyüş yapma imkanı neredeyse kalmamıştır. İklim krizi ile mücadele ederken, doğal ekosistemlerin korunması çok önemlidir.” denildi.

“DOĞAL YAPISINA GERİ DÖNDÜRÜLMESİ İÇİN GEREĞİNİ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ”

Bu açıklamayı, Akyaka Orman Kampı’nda işlenen suçlara karşı yalnızca Sayın Valinin belirttiği noktalar ile sınırlı tutmuyoruz. Muğla 4. İdare Mahkemesinde, Orman Bölge Müdürlüğü ve Muğla Valiliği’ne bağlı Muğla Vakfı İktisadi İşletmesi arasında yapılan sözleşmenin iptali için açtığımız davada, tüm yasadışı uygulamaları belgeleriyle Mahkemeye sunduk. Muğla Valiliğini, Orman Bölge Müdürlüğünü acilen bu hukuksuzlukları sonlandırmaya ve kamuya ait alanların halkın kullanımına açılarak, orman ekosistemine verilen zararların giderilerek Akyaka Orman Kampı’nın doğal yapısına geri döndürülmesi için gereğini yapmaya davet ediyoruz.” ifadeleri yer aldı.

reklam

YORUM YAP