

Geçtiğimiz yıl 30 Ağustos’taki Kara Harp Okulu Mezuniyet töreninde Subay Andı’nın mevzuattan kaldırılması gerekçesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilen beş teğmen hakkında Milli Savunma Bakanlığı’nın yaptığı savunmada ‘ajan’ ifadesinin kullanılması tartışmalara yol açtı.
Disiplinsizlik suçlamasıyla ihraç edilen bu beş teğmenin açtığı davada, Milli Savunma Bakanlığı’nın ilk kez resmi bir savunma sunduğu ve bu savunmada “TSK’nın faaliyetlerini olumsuz etkileyen, idari işlem ve kamu hizmetinin yürütülmesine zarar veren AJANLARINI bünyesinden çıkarması doğaldır” ifadesinin dikkat çektiği belirtildi.
“Hukuki Terim”
Bakanlık kaynakları, bu ifadeye yönelik bir açıklamada bulundu.
Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, teğmenlerin idare mahkemesine başvurması üzerine bakanlığın savunmasında geçen düşündürücü ifadelere dair şu şekilde bilgi verdi:
– MSB savunmasında ‘ajan’ kelimesinin kullanılmasına dair, bahsi geçen ifadenin ‘idare ajanı’ terimi olduğunu belirttiler. Bu terim, devlet tüzel kişiliği veya diğer yönetim organları adına kamu faaliyetlerini yürütmekte olan kamu görevlilerini tanımlamaktadır. Memur, hakim, savcı, asker ve akademisyen gibi özel nitelikli kamu görevlilerini de kapsamaktadır. Bu kavram, kamu hizmeti yürütenler için hukuk literatüründe sıkça başvurulan bir terimdir.