reklam
reklam
DOLAR38,7523% 0.36
EURO43,6593% 0.28
STERLIN51,6596% 0.44
FRANG46,6165% 0.41
ALTIN4.148,16% 1,08
BITCOIN103.346,501.891
reklam

Mayıs Ayı Ortanca Ayı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Mayıs Ayı Ortanca Ayı
reklam

Mayıs Ayının Başında Kompleks Genişletilmiş Gübre ile Besleme

İlkbahar mevsiminin başlangıcında azot uygulaması yapmayı unuttuysanız, ortancalarınızı hemen yavaş salınımlı bir gübre ile beslemek iyi bir fikir. Gübre, toprak yüzeyine serpilir, toprakla karıştırılır ve bol sulanır. Granüller, bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini mevsim boyunca yavaşça saldıkları için tek seferlik gübreleme yeterli olacaktır.

Dikim

Salkım ortancalarının ekimi ve nakli için en uygun zaman ilkbahardır. Kapalı köklü fidanlar, sezon sonuna kadar dikilebilir. Bununla birlikte, açık kök sistemine sahip bitkilerin ekimi, toprak çözüldüğünde ve don tehlikesi aşıldığında yapılmalıdır.

Salkım ortancaları için tercihen kuzey rüzgarlarından korunan, yarı gölge bir alan seçilmelidir. Güneşli alanlarda ekim yapmak mümkün olsa da, ek sulama ve malçlama gerekecektir; aksi halde çiçek salkımları daha küçük kalabilir. Toprağın iyi nemlendirilmiş, gevşek, verimli, killi veya turbalı ve asidik veya hafif asidik olması önemlidir (asitlik periyodik olarak kontrol edilmelidir).

Dikim çukuru, sonbaharda önceden hazırlanmalı ve kış için yaprak, yosun, talaş gibi malzemelerle izole edilmelidir. Asidik toprağı seven ortancalar için, toprak üst humus tabakası ile turba ve humusun 2:2:1 oranında harmanlanacağı özel bir toprak karışımı oluşturulmalıdır. Dikim çukurunun boyutu, kök sisteminin hacmine ve drenaj ihtiyacına göre ayarlanmalıdır.

Kapalı kök sistemine sahip fidelerde kök toprağının tüm kenarlarından 15-20 cm geri çekilir.

Açık kök sistemine sahip bitkilerde, dikim çukurunda yayılan köklerin duvarlara temas etmemesi gerekmektedir.

Dikim öncesi kök sistemi kontrol edilmeli, kırık kökler temizlenmeli, hasarlı yerler sağlıklı dokuya kadar kesilmeli ve sağlıklı kökler hafifçe kısaltılmalıdır. Ayrıca, yeni ekilen bitkilerin yaşama oranını artırmak için kök oluşumu uyarıcısı kullanılabilir.

Ortancalar nemi sever, ancak durgun neme tahammül edemezler. Bu nedenle ağır killi topraklarda ve düşük alanlarda kireç içermeyen kırma taş, tuğla gibi malzemeden 10-20 cm kalınlığında bir drenaj tabakası oluşturulmalıdır. Bu durum, dikim çukurunun derinliğini de artıracaktır.

Kapalı kök sistemine sahip bitkiler “çamura” ekilir (hazırlanan toprağın bir kısmı suyla karıştırılarak sıvı kıvama getirilir). Ortaya çıkarılan verimli toprağın üzerine kök sistemi yayılır ve ardından toprak karışımı yavaşça eklenerek sıkıştırılır ve sulanır.

Kök boğazının nihai konumu, yerleşmesini sağlamak amacıyla toprak seviyesinin biraz üzerinde olmalıdır. Etrafına küçük bir toprak sırtı yapılabilir. Ortancalar daha sonra aynı şekilde sulanır ve malçlanır.

İkinci Besleme Mayıs Ayı Sonunda

Ortanca yaprakları çiçek açmaya ve çiçek tomurcuğu bırakma sürecine girdiğinde, ortancayı ikinci kez beslemek için uygun zaman gelmiştir. Kök altına temel makro besinleri (azot, fosfor ve potasyum) ve yapraklara mikro besinleri içeren gübre eklenmelidir.

Makroelementler, yeşil kütlenin aktif büyümesini, tomurcuk oluşumunu ve büyük çiçek salkımlarının gelişimini teşvik eder; ayrıca çiçeklenme süresini uzatır ve bağışıklığı ile kışa dayanıklılığı artırır.

Yapraklara püskürtülen mikro besinler, özellikle yaprakların alt yüzeyinin yeterince nemlenmesiyle daha verimli emilir. İşlem rüzgarsız ve kuru havalarda, sabah veya akşam saatlerinde gerçekleştirilmelidir.

Mikro besinler, ortancaların sağlığı için oldukça önemlidir. Çeşitli kloroz türleri genellikle demir, çinko ve diğer eser elementlerin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu durum ölümcül bir hastalık olmasa da önlem almakta fayda vardır.

Yarı Olgun Çeliklerle Çoğaltma

Mayıs ayının sonlarından itibaren ilkbahar-yaz çelikleri ile çalışmaya başlayabilirsiniz. Bu işlem için dipten odunlaşmaya başlayan genç sürgünler seçilmelidir.

Çelikler, odunsu kısmın yakalanması için yaprak boğumunun altından, ancak bir önceki yılın büyümesinin üstünden kesilmelidir. Tomurcuğun üstünde düz bir kesim, altında ise eğik bir kesim yapılır. Bu aşamadan itibaren çiçek açmış yapraklar koparılır ve 2-3 adet bırakılır. Çelikler 10-20 cm uzunluğunda ve 1-2 boğum bulunacak şekilde kesilmelidir.

Yarı olgun çelikler, odunsu olanlara göre daha kolay köklenir; bu nedenle ekim öncesi doğrudan saksı içinde ıslatılmaya ihtiyaç duymazlar. Genç çelikler (özellikle yaz aylarında hasat edilen yeşil olanlar) ek ilave bir uyarım olmadan iyi köklenir.

Kestiğiniz çeliğin boyu ne kadar kısa olursa, köklenme o kadar kolay olacak. Yüksekliğinin 2/3’ü kadarını nemli bir zemine daldırarak, aydınlık bir yere koyup sera oluşturmalısınız. Düzenli havalandırarak ve gerekli toprak nemini koruyarak, köklenen çelikleri kalıcı yerlerine dikebilirsiniz.

reklam

YORUM YAP