reklam
reklam
DOLAR38,8949% 0.36
EURO43,4533% -0.25
STERLIN51,6683% -0.22
FRANG46,4694% 0.15
ALTIN4.001,01% -0,81
BITCOIN102.672,93-1.336
reklam

Marmara’da Endişe Verici Yağış Durumu

Yayınlanma Tarihi : Google News
Marmara’da Endişe Verici Yağış Durumu
reklam

Marmara Bölgesi’nde nisan ayı yağışları, 1991-2020 yıllarını kapsayan dönemsel ortalamaya göre yüzde 18 azalmışken, önceki yıla oranla yüzde 8 artış göstermiştir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, bu yıl nisan ayında yağış miktarı 51,9 milimetre olarak ölçülmüştür.

Bölgedeki nisan yağışları, geçen yıl 39,3 milimetre olurken, bu yıl ise 42,4 milimetreye ulaşmıştır.

Bu verilere dayanarak, nisan ayı yağışları uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 18 azalmış olup, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artmıştır.

Marmara Bölgesi’nin batısındaki bazı yerlerde yağışlı gün sayısı 5 güne kadar düşmüştür.

“Nisan Ayı Geçmiş Yıllara Göre Kurak Geçti”

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Marmara Bölgesi’nde nisan ayının daha önceki yıllara göre kurak geçtiğini ifade etmiştir.

Toros, Türkiye genelinde nisan ayında yağışların artmasına rağmen, Marmara Bölgesi’nde ise yağışların normal seviyelerine göre yüzde 18 azaldığını belirtmiştir.

Yağışların normalin altında kalmasının tarım bölgeleri için ciddi problemler yaratabileceğine dikkat çeken Toros, İstanbul’daki baraj doluluk oranlarına da değinmiştir. “Geçen yıl bu tarihte barajlarımızın doluluk oranı yüzde 82 civarındayken, bu yıl yüzde 79’larda kalmış durumda. Bu da barajlarımızdaki su miktarının geçen yıla nazaran daha az olduğunu gösteriyor,” demiştir.

Yağış sistemlerinin oluşması için cephe sistemlerinin gelmesi gerektiğini vurgulayan Toros, “Baharla birlikte ülkemiz genelinde farklı yağış sistemleri oluşmakta. Özellikle alçak basınç alanlarının etkisi yağış miktarını artırıyor,” şeklinde konuşmuştur.

“Su Kaynaklarımız Sınırlı”

Türkiye’nin sınırlı su kaynaklarına dikkat çeken Toros, “Elimizdeki su kaynağı sınırlı. Türkiye’nin fazla suyu yok ama verimli kullanırsak yeterli olacak kadar suyumuz mevcut. Suyu 3-4 yıllık planlarla kullanmalıyız ki sıkıntı yaşamayalım. Yağmur hasadı kültürünü de benimsememiz gerekiyor. Değişen iklim koşulları nedeniyle ani yağışlar, daha önce bir ayda yağan yağmurların bir günde yağmasına neden olabiliyor ve bu da sel ve taşkınlara yol açabiliyor,” ifadelerini kullanmıştır.

Prof. Dr. Toros, vatandaşların su tasarrufu konusunda daha duyarlı olması gerektiğini belirterek, kamu kurumları ve yerel yönetimlerin yağmur suyu toplama sistemleri gibi projelere öncelik vermesi gerektiğini vurgulamıştır.

reklam

YORUM YAP