

TÜKONFED Siber Güvenlik Komisyonu Üyesi ve bir siber güvenlik firmasında yöneticilik yapan Yemliha İpek, marka tescil başvurusunda bulundu. Bu başvurunun üzerinden iki hafta geçtikten sonra İpek, bir telefon aldı.
Telefon görüşmesi sırasında, kendisini marka tescil işlemlerini yürüten firmanın muhasebe elemanı olarak tanıtan kişi, İpek’ten 8 bin 700 lira tutarında marka tescil ücreti talep etti.
İpek, dolandırılma girişimini fark edince, kendisine ulaşan kişinin telefon numarasını ve gönderdiği banka bilgilerini CİMER’e bildirdi.
‘Tutarın Artacağı Uyarısında Bulundu’
Marka tescil başvurusunun ardından iki hafta içinde dolandırıcılardan telefon aldığını ifade eden Yemliha İpek, “Markamız 2 ay boyunca Türk Patent ve Marka Kurumu’nun web sitesinde yer alacak ve tescil süreci tamamlanacak. Beni arayan kişi marka tescil işlemlerini gerçekleştiren vekil firmanın muhasebe elemanı olduğunu söylerek güvenimi kazanmaya çalıştı. Ardından, markamızın onaylandığını ve işlem için ödeme yapmamız gerektiğini belirtti. Eğer ödemeyi bugün yaparsak 8 bin 700 lira, iki hafta içinde yaparsak bu miktarın 12 bin 500 liraya yükselebileceğini söyledi” şeklinde konuştu.
IBAN’ı Araştırınca Gerçeği Öğrendi
Görüşmenin ardından, WhatsApp üzerinden konuşmaya devam eden İpek, “Bana bir IBAN ve banka hesap numarası gönderdiler. Bu IBAN’ı incelediğimde, Erzurum’daki bir banka şubesine ait bireysel hesap olduğunu anladım. Arayan kişi, ödemeyi devletle ilgili bir işlem gibi göstermeye çalıştı. Durum şüpheli gelince, marka vekilliğini üstlenen firmayı aradım. Firma yetkilileri, son dönemlerde benzer dolandırıcılık girişimlerinin arttığına ve kendi adlarına para istenildiğine dair bilgi verdiler. Bu tarz aramaların dikkate alınmaması gerektiğini ve bazı kişilerin bu dolandırıcılığa kapıldığını belirttiler” dedi.
TÜKONFED’den Uyarı
Dolandırıcılık girişimleri hakkında uyarılarda bulunan TÜKONFED Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki, “Dolandırıcılar, kamuya açık marka bültenlerini tarayıp firma bilgilerine ulaşıyor. Arayanlar kendisini ya marka vekiliniz ya da kurum çalışanı olarak tanıtıyor. Tescilin tamamlanması için ödeme yapılmazsa işlemin tamamlanmayacağını belirten sahte bilgiler aktarıyorlar. Ardından kişisel bir IBAN numarası göndererek ödeme istiyorlar” şeklinde açıkladı.
‘Siz Gelen Hiçbir Ödeme Talebine Hemen İnanmayın’
Böyle bir dolandırıcılıkla karşılaşıldığında yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Baki, “Size gelen hiçbir ödeme talebine hemen inanmamalısınız. Talepleri Türk Patent ve Marka Kurumu’nun resmi kaynaklarından mutlaka kontrol edin. Eğer gönderilen IBAN bireysel bir hesaba aitse, büyük ihtimalle dolandırıcılıkla karşı karşıyasınız demektir. Şirket e-posta sistemlerinde ‘IBAN’ ve ‘ödeme’ gibi terimler için filtreleme uygulayın. Şüpheli durumları savcılığa, emniyetin teknoloji bürolarına veya diğer yetkili makamlara bildirin” şeklinde uyardı.