reklam
reklam
DOLAR38,8949% 0.36
EURO43,4533% -0.25
STERLIN51,6683% -0.22
FRANG46,4694% 0.15
ALTIN4.001,01% -0,81
BITCOIN103.382,80-0.016
reklam

Mansur Yavaş: Tarihi Kentler Birliği’nde İlk Defa Başlatılan Milli Mücadele Rotası İçin 21-22 Mayıs’ta Akşehir’de Toplanıyoruz

Yayınlanma Tarihi : Google News
Mansur Yavaş: Tarihi Kentler Birliği’nde İlk Defa Başlatılan Milli Mücadele Rotası İçin 21-22 Mayıs’ta Akşehir’de Toplanıyoruz
reklam

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, “Ayaş-Sapanca İpek Yolu Kültür Rotası” etkinliğine katıldı. Yavaş’a eşinin yanı sıra Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, belediye bürokratları ve ilçe belediye başkanları da eşlik etti.

Programın ilk durağı Nallıhan oldu. Bu noktada, Göynük’te Yöresel El Sanatları Eğitim Merkezi, Deveyolu Sokak Debbağ Dede Türbesi, Akşemsettin Türbesi ve Süleyman Paşa Camii ziyaret edildi. Yavaş sonrasında Geyve’ye geçerek, Yöresel Ürünler Üretim Merkezi’nin yanı sıra Merkez ve Elvanbey İmareti, Tarihi Köprü ve Ali Fuat Cebesoy Kabri’ni ziyaret etti.

“Ne Zaman İktidara Yürüyoruz?” Sorusunu Yanıtladi

Yavaş, Geyveli vatandaşlarla sohbet ederek birlikte fotoğraf çektirdi. Bir vatandaş, Yavaş’a “Başkanım, ne zaman iktidara yürüyoruz?” diye sordu. Yavaş, “En kısa zamanda,” yanıtını verdi.

İpek Yolu Kültür Rotası’nın ilk gününün sona erdiği yer Sapanca oldu. Yavaş ve beraberindekiler, Kırkpınar sahil yürüyüşünün ardından teleferik gezisi gerçekleştirdi. Daha sonra bir otelde konuşma yapan Yavaş, İpek Yolu Kültür Rotası’nda yaşananları ve programın ikinci gününü paylaştı. Yavaş özetle şunları ifade etti:

– “Bugünkü gezimizin en önemli öğelerinden biri, kültürümüzü aynen yaşatıp gelecek kuşaklara aktarmaktır. Bunun bozulmadan korunmasını sağlamak gerekiyor. Çünkü turizm başladığından itibaren, gelen turlar daha uygun fiyatlarla orijinal yemeklerimizi bozabiliyorlar.

– Örneğin, Beypazarı’nda bu konu üzerinde çok zorlandım. Lokantalara, ‘Beypazarı’nın dolmasını, güveçlerini ve baklavasını satacaksınız,’ diyordum. Anlamıyorlardı neden bizden gelip satın almaları gerektiğini. Çünkü Türkiye’nin her yerinde yemeklerin aynı şekilde yapıldığını düşünüyorlardı.

– Artık lokantalarımızda daha çok Adana kebabı, pide ve ızgara çeşitleri var. Oysa ki insanlar yöresel yemekler tatmak için geliyor. O farkındalık, Beypazarı halkı tarafından kısa sürede anlaşıldı.

– Bugün özellikle Göynük’te çeşitli yemek kültürlerimize sahip çıkmalı ve geleceğe bozulmadan aktarmalıyız. Eğer bu yemekler üretilmezse, diğer yemek kültürleri bu zenginliği unutturuyor. Bu sadece yemekler için değil, geleneklerimiz için de geçerli.

“21-22 Mayıs’ta Akşehir’de Toplanıyoruz”

– Kentler Birliği üyesi olarak ilk defa iki konuya değiniyoruz. Türkiye’nin her yerinde kendine özgü somut olmayan kültürel miraslar var. Bunların unutulmaması için Tarihi Kentler Birliği olarak harekete geçiyoruz. Ayrıca 21-22 Mayıs’ta Akşehir’de toplanıyoruz; yine tarihi bir öneme sahip Milli Mücadele Rotası’nı başlatıyoruz. Bugün pek çok şey tartışılıyor; “Keşke Yunan kazansaydı,” diyenleri duyuyoruz.

– Bu toprakları vatan haline getiren insanların nasıl bir mücadele verdiklerini, Anadolu’daki tüm halkın nasıl dirildiğini ve düşmanı nasıl kovduğunu gösteren Milli Mücadele rotalarını burada topluyoruz.

“Hep Beraber El Ele Vererek Başaracağız”

– Yeni başlattığımız bir diğer çalışmada, Tarihi Kentler Birliği 2000 yılında kuruldu. Ben de kurucu üyesiyim. Genelde proje desteği sağlıyorduk ama artık uygulama desteği de vermeye başlayacağız.

– Dolayısıyla Anadolu’nun köylerinde, küçük belediyelerdeki sokak sağlıklaştırma çalışmaları gibi projeleri bizzat gerçekleştireceğiz. Bugün Geyve’de gördüğümüz kütüphane gibi yerlerde de çalışmalara devam edeceğiz. Bu kültürün geleceğe aktarılması için yoğun çaba sarf edeceğiz.

– Hep beraber el ele vererek başaracağız. Tarihi Kentler Birliği’nde siyasi bir anlayış yok; kimse birbirine partisini sormuyor. Yalnızca kendi ilçelerinde kültürel eserlerini nasıl koruduklarını paylaşıyorlar. Bu kültürü yaşattığımız sürece, iç turizm ve dış turizm artacak ve asıl mesele, bu kültürü orijinal haliyle gelecek kuşaklara aktarmaktır.

reklam

YORUM YAP