

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından başlatılan Saraçhane eylemleriyle ilgili, “Toplantı, Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet” iddiasıyla yargılanan 139 kişinin duruşması İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi.
Salon yetersizliği nedeniyle 27. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülen duruşmaya, önceki celsede savunması alınamayan 10 tutuksuz sanıktan 5'i katıldı. Mahkeme salonunda yer alan bu 5 kişinin savunmaları dinlendi.
'Derhal Beraat' Talebi Reddedildi
Savcılık, dosyada henüz toplanmamış delillerin bulunması, kamera kayıtlarının bilirkişiye gönderilmesi, emniyetin göstericilere dağılmaları konusundaki ihtarında bulunup bulunmadığının belirlenmesi sebebiyle sanıkların beraat talebinin reddedilmesi gerektiği görüşünü bildirdi. Mahkeme, eksiklikler nedeniyle derhal beraat kararı verilmesine yönelik taleplerin reddine karar verdi.
Mahkeme Yasaklama Kararını Sordu
Duruşmada ayrıca, mahkeme İstanbul Valiliği'ne yazı yazarak Bozdoğan Kemerleri çevresinde herhangi bir yasaklama kararının olup olmadığını, eğer mevcutsa bu kararın nasıl tebliğ edildiğini talep etti. Ayrıca, Valilik tarafından yapılan basın açıklamalarının ve sosyal medya üzerinden paylaşımların mahkemeye ulaştırılması istendi.
Mahkemeden Polisler Hakkında Suç Duyurusu
Mahkeme, sanıkların gerçekleştirdikleri savunmalarda bahsettikleri olaylarla ilgili olarak, “20.06.2025 ve 30.06.2025 tarihlerindeki celse kayıtları dosyaya sunulduktan sonra hukuka aykırı süreçler ve işlemlerle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulması” yönünde karar aldı. Bu karar, sanık avukatları tarafından alkışlarla karşılandı. Bir sonraki duruşma 4 Aralık saat 9:30'da yapılacak.
Kötü Muameleyi Anlatmışlardı
20 Haziran'daki ilk duruşmada, CHP PM Üyesi Berkay Gezgin gözaltına alınma sürecini anlatırken, “Yerde birkaç kere kafamıza vurdular. 'Demek polise taş atarsınız, şimdi gelsin Ekrem abiniz sizi kurtarsın' dediler” ifadelerini kullandı. İzmir'den üniversite için gelen bir sanık, gözaltındaki yaşadığı olayı anlatırken gözyaşlarını tutamadı. “Polislerden hiçbir ihtar duymadım. Sürekli küfür ettiler. Psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kaldım” dedi.
'Kan İçinde Kaldım, Kahkaha Attılar'
Bir diğer genç kadın sanık ise yaşadığı şiddeti gözyaşları içinde anlatırken, “Yerde tekmelendim, kan içinde kaldım, ters kelepçelendim” dedi. Genç kadın, gördüğü muamele nedeniyle yürüyemediği sırada polislerin, “N'aber lan topal” diyerek kahkaha attığını aktardı.
'Annemeye Küfür Ettiler'
Başka bir sanık ise “Sanki insan değil hayvan alıyorlar. Kafamdan aşağı gaz döküldü. Anneme küfür edildi. Terörist dediler. Ben de bir insan evladıyım, kimse bunu diyemez. Biz de şikayetçi olacağız” ifadelerini kullandı. Bir diğer sanık da “Beni öyle dövdüler ki nefes alamadım” dedi.
Gözaltındaki yaşadıklarını anlatan bir sanık, “Bu olay hepimizin travması haline geldi. Bu süreçte ben işimden istifa ettim, etmek zorunda kaldım. Başka çarem yoktu” şeklinde konuştu.
'Tacize Uğradım'
Kalp hastası olduğunu belirten başka bir sanık, “Polise yol sorarken gözaltına alındım. Kalp hastasıyım, nefes alamıyorum izin verin dedim. Bize bir şeyler fırlatırken 'kalbinde sorun yoktu değil mi o?' dedi. Videolarda var. Saçımı çekerek gözaltı aracına yapıştırdılar. Sekiz saat ters kelepçe bekledik. Arabanın içinde aşırı biber gazı kokusu vardı, gözlerimiz yanıyordu. 16 gün boyunca Silivri'de yattım. Türkiye Cumhuriyeti'nin jandarmaları tarafından tacize uğradım. Terapi alıyorum, psikolojim mahvoldu. Hiçbir suçum yok” dedi.
'Polisin Yanına Kendi İradeimle Gittim'
Saraçhane eylemleri sırasında motosikletini ararken gözaltına alınan CHP PM Üyesi Berkay Gezgin, savunmasında “Bugün burada bir sanık değil, bu ülkenin gençlerine umut olmaya çalışan birisi olarak buradayım. Bugün polisime, askerime zarar verme düşüncesi aklımdan bile geçemez. Motosikletimizi bulmak için yardım istedim, ardından gözaltına alındım” şeklinde konuştu. Yaklaşık 60 saatlik gözaltının ardından kaçma şüphesi nedeniyle tutuklandığını ifade etti.