

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, AKP grup toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını cevapladı. Zorunlu 12 yıllık eğitime dair değişiklik iddiaları hatırlatıldığında şunları ifade etti:
“Öncelikle belirtmeliyim ki, bir Milli Eğitim Bakanı olarak eğitimle ilgili bu tartışmaların varlığından memnunum. İyi şeyler, tartışmaya açıktır. Eğer kamuoyunda bir talep oluşursa, biz de bununla ilgili çalışmalara başlarız. Bu bizim açımızdan açıklıkla belirttiğimiz bir durum.”
12 yıllık zorunlu eğitimle ilgili hem uluslararası raporlarda hem de yerel politik tartışmalarda bazı sorunlu alanların gündeme geldiği düşünülüyor. Biz de bu konuları takip ediyoruz. Nihayetinde yıl sonunda bu tartışmaları kendi içimizde değerlendirerek karar alacağız. Öncelikle biz sadece izliyoruz.”
Bakanlık içerisinde her bir genel müdürlüğün bünyesinde izleme ve değerlendirme başkanlıkları bulunuyor. Bu birimler hem kendi alanlarındaki politikaları hem de toplumda bu tarz tartışmaları izleyip gerekli çözümleri geliştirmekle görevlidir. Onlar da konuları takip ediyorlar.
‘İş Dünyası Endişeli’
“12 yıllık eğitimin bazı sorunları olduğu konusunda sizin görüşleriniz nedir?” sorusuna Tekin, “Bizim açımızdan sorun yok. Ancak saha içerisinde iş dünyası gibi bazı kesimler bu konudaki rahatsızlıklarını dile getiriyorlar. Alan elemanı temininde zorluk yaşadıklarını ifade ediyorlar. Ancak bakanlık olarak şu an bir hazırlık içinde değiliz. Sadece durumu izlemekteyiz” yanıtını verdi.
‘Gerici ve Piyasacı Uygulamalar Baskın Çıktı’
CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Bakan Tekin’e yönelik eleştirilerde bulunarak, “Bakan Tekin, bu değişikliğin sinyalini şubat ayında vermişti” dedi. Öztürkmen ayrıca, “Gerici dernekler, vakıflar, cemaatler, patronlar ve piyasa, ne istiyorsa o oluyor. Öğrencilere, velilere, eğitimcilere fikir sorulmuyor. Şubat ayında düzenlenen bir çalıştayda, 12 yıllık zorunlu eğitim ‘dayatma’ olarak nitelendirilmişti. O günden itibaren yapılan planlar şimdi uygulanmaktadır.” şeklinde konuştu.
Öztürkmen, AKP iktidarı döneminde eğitim sisteminin birçok kez değiştiğini belirterek, “Gerici ve piyasacı uygulamalar eğitimde egemen hale gelmiştir. Zorunlu eğitim var ama Türkiye’de eğitim dışı kalan çocuk sayısı hızla artmaktadır.” dedi.
Tekin Ne Demişti?
TRT Haber Özel yayınına katılan Bakan Tekin, sanayi ve ticaret sektörlerinin nitelikli eleman talebi doğrultusunda önerilen modelleri dikkatle takip ettiklerini belirtti. Tekin, eğer üzerinde uzlaşılmış konular çıkarsa, bunları Kabine toplantısında ele alabileceklerini ve gerekli kararları alacaklarını ifade etti.
3 Model Tartışması
TRT Haber konuyla ilgili yaptığı haberde üç farklı modelin tartışıldığını açıkladı:
“‘3+1 Eğitim Sistemi’nde zorunlu eğitimin ilk 3 yıla indirilmesi öngörülüyor. Bu modelde öğrencilere 11. sınıfta diploma verilecek, 12. sınıf ise isteğe bağlı üniversiteye hazırlık yılı olarak planlanıyor.
‘2+2 Eğitim Sistemi’nde liselerde zorunlu eğitim süresinin 2 yıl olması tartışılıyor. İsteyen öğrencilere ek olarak 2 yıl daha eğitim verilebilecek. Mesleki olarak ilerlemek isteyenler ise Mesleki Eğitim Merkezi, açık öğretim veya istihdam programlarına yönlendirilecekler.
‘Yaş Modeli’nde, öğrencilerin zorunlu eğitimi tamamlama yaşı belirlenecek. Bu doğrultuda lise öğrencileri 16 yaşına geldiklerinde diploma alabilecekler.”