

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının gümrük tarifelerindeki belirsizlikler nedeniyle nisanda bir önceki aya göre yüzde 1 artış göstererek Mart 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını duyurdu.
FAO tarafından yapılan açıklamada, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarını izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi’nin nisanda bir önceki aya göre yüzde 1 artışla ortalama 128,3 puana ulaştığı belirtildi. Böylece endeks, artışını üç ay üst üste sürdürerek, Mart 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye gelmiş oldu.
Bir önceki yılın nisan ayına göre artış oranı ise yüzde 7,6 olarak kaydedildi. Küresel gıda fiyatlarındaki artış, tahıl, et ve süt ürünleri kaynaklı fiyat artışlarının şeker ve bitkisel yağlardaki düşüşlere göre daha etkili olmasıyla dikkat çekti.
Döviz kuru dalgalanmaları, küresel piyasalardaki fiyat hareketlerini etkilerken, gümrük tarife politikası değişiklikleri de belirsizliklere yol açtı.
Tahıl Fiyat Endeksi, buğday fiyatlarının artışı nedeniyle aylık bazda yüzde 1,2 yükseldi fakat yıllık bazda yüzde 0,5’lik bir düşüş yaşandı.
Bu artışta, Rusya’daki arz sıkıntısı endişeleri nedeniyle buğday fiyatlarının yükselmesi etkili oldu. Ayrıca, dünya mısır fiyatları da ABD’deki mevsimsel sıkı stok seviyeleri nedeniyle arttı.
Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, Güneydoğu Asya’daki başlıca üretici ülkelerde mevsimsel olarak artan üretimlerin önemli ölçüde azalmasıyla birlikte palm yağı fiyatlarının aylık yüzde 2,3 düştüğünü gösterdi. Yıllık bazda ise endekste yüzde 20,7’lik bir artış kaydedildi. Ayçiçek yağı fiyatlarının ise büyük ölçüde sabit kalması dikkat çekti.
Şeker Fiyat Endeksi, belirsiz küresel ekonomik görünüm ve bunun, şeker tüketiminin büyük kısmını temsil eden içecek ve gıda sektörüne olan talep üzerindeki olası etkilerine yönelik endişeler nedeniyle yüzde 3,5 azaldı.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Avrupa’da azalan stoklar sebebiyle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan uluslararası tereyağı fiyatlarının etkisiyle yüzde 2,4’lük bir artış gösterdi. Yıllık bazda endekste yüzde 22,9’luk bir artış gözlemlendi.
Et Fiyat Endeksi, özellikle Avustralya ve Brezilya’da büyükbaş hayvan eti fiyatlarının istikrarlı küresel ithalat talebi ve sınırlı ihracat mevcudiyeti nedeniyle yüzde 3,2 oranında bir artış yaşandı.