

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AKP tarafından geçtiğimiz hafta TBMM Başkanlığı’na sunulan Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerini tamamladı.
Kanun teklifi, taşıtların motor silindir hacmi, menzili ve batarya kapasitesi gibi teknik özelliklerine göre farklı ÖTV oranları belirlenmesine olanak tanıyor. Bu düzenleme ile akaryakıtla çalışan binek otomobillerde uygulanan ÖTV matrahları, piyasa koşullarını etkilemeyecek şekilde güncel ÖTV oranlarına uygun olarak yeniden belirlenecek. Teklifin gelecek hafta Genel Kurul gündemine gelmesi öngörülüyor.
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen teklifle, kayıt dışılıkla mücadele, vergi adaletinin artırılması, indirim ve istisnaların sınırlandırılması, dolaysız vergilerin vergi gelirleri içindeki payının artırılması, ihtilafların önlenmesi ve hukuki belirliliğin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Üç Yeni Madde Eklendi
Görüşmeler sonrası teklife üç yeni madde eklendi. Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 13. maddesine eklenen düzenlemeyle, özel tüketim vergisi kanununa ekli II sayılı listedeki belirli motorlu araçların, milli savunma ve iç güvenlik ihtiyacı doğrultusunda tesliminin KDV'den istisna tutulması öngörülmektedir.
Sıvılaştırılmış Petrol Gazlar Piyasası ve Elektrik Piyasası Kanununda yapılan değişiklikle de, idari yaptırımlar yeniden düzenlenecektir. LPG ticareti yasağına aykırı hareket edenler hakkında cezai yaptırımlar uygulanabilecektir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Araştırma, Geliştirme, Yenilikçilik ve Girişimcilik Faaliyetlerine dair Kanun Hükmünde Kararnamesine geçici bir madde eklenmiştir. Bu madde ile Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığı'nın ilgili hizmetleri gerçekleştirmek üzere Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na ödeme yapması için gerekli yetkiler verilecektir.
Görüşmelerin sonunda, 24 maddeye çıkarılan ve 13 kanunda değişiklik öngören yasa teklifi, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkındaki Kanun'un üçüncü maddesinde yapılan kapsamlı değişiklik ile yetkisiz faaliyetlere ilişkin idari yaptırımların netleştirilmesi sağlanıyor.
Hazina'ya Yeni Yetkiler
Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanunun 4. maddesi, ticari döviz alım satımında bulunmak, Borsa İstanbul'da faaliyet göstermek ve kıymetli maden rafinajı yapmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan izin alma zorunluluğu getirilmesi ile yeniden düzenleniyor. Bu düzenlemeyle, izin tarifelerini artırma veya azaltma yetkisi Cumhurbaşkanına verilecektir.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın taşra teşkilatı personeline ödenen mesai ücretinin hesaplama gösterge rakamında değişiklik yapılmaktadır. Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklikle, fazla çalışma ücretinin hesabında gösterge rakamı 160’tan 300’e çıkarılacak, bu ödemeden yararlanacak personel oranı ise yüzde 20’den yüzde 40’a çıkarılacaktır.
Katma Değer Vergisi Kanununa yapılan düzenleme ile Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait vakıflar ve mazbut vakıfların mülkiyetindeki taşınmazların satışı ile gerçekleşen devir ve teslimlerin KDV'den istisna tutulması hedefleniyor.
ÖTV'nin KDV Matrahına Dahil Edilmesi
Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununda yapılan değişiklikle, akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren mükelleflerin KDV'nin ödenmemesine karşı farklı girişimlerde bulunmalarının önlenmesi amaçlanmaktadır. Özel tüketim vergisi tutarına isabet eden KDV'nin, ithalat aşamasında alınması sağlanacaktır.
Ar-Ge Geliştirmeye Vergi Stopajında Ücret Tutarına Sınır İlişkin Düzenleme
Teklifte, Ar-Ge ve teknoloji geliştirme bölgelerinde çalışan personelin vergi stopajında yeni düzenlemeler getirilecektir. Ar-Ge personelinin gelir vergisi stopajı ve damga vergisi istisnasının aylık brüt asgari ücretin 25 katı ile sınırlandırılması hedeflenmektedir. Araştırma altyapılarında çalışan personel için ise benzer bir sınır getirilmesi öngörülüyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na Ek Yetkiler
Endüstri Bölgeleri Kanununa eklenen hükümlerde yapılan değişiklikle, Cumhurbaşkanı kararı ile kurulan endüstri bölgelerine alan ilavesi ve mevcut alanın daraltılmasına ilişkin yetkiler netleştirilecektir. Endüstri bölgelerine alan ilave etme yetkisi Bakanlığa verilmekte, aynı zamanda mevcut alanların daraltılmasına ilişkin ihtiyaçlar değerlendirilerek alan çıkarma yetkisi de Bakanlığa verilecektir.
ÖTV İstisnası
Özel Tüketim Vergisi Kanunundaki düzenleme ile, milli savunma ve iç güvenlik için kullanılacak yerli üretim taşıtlara özel tüketim vergisi istisnası getirilecektir. Bu bağlamda yerli katkı oranı en az %40 olan taşıtlar ile ilgili kuruluşlara yönelik düzenlemeler yapılacaktır.
ÖTV Matrahları Yeniden Belirlenecek
Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, Cumhurbaşkanına, taşıtların motor silindir hacmi, menzili ve batarya kapasitesine göre farklı ÖTV oranları belirleme yetkisi tanınması bekleniyor. Böylece, akaryakıtla çalışan binek otomobillerdeki ÖTV matrahları piyasa koşullarına uygun şekilde yeniden belirlenecektir. ÖTV matrah eşikleri ve oranları, motor silindir hacmi ve elektrik motor gücüne göre %80 ile %220 arasında düzenlenecektir.