reklam
reklam
DOLAR39,2368% 0.29
EURO44,7162% 0.13
STERLIN53,1029% -0.01
FRANG47,7525% 0.35
ALTIN4.184,08% 0,29
BITCOIN106.274,77-0.863
reklam

Kime üzüleceğini şaşırdı, sitem etti: Kimse kazanmıyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Kime üzüleceğini şaşırdı, sitem etti: Kimse kazanmıyor
reklam

Kurban Bayramı’na günler kala, Ankara’nın Bağlum bölgesinde bir Kurban Pazarı açıldı.

Alıcı ve satıcı arasında geleneksel ‘kurban pazarlıkları’ başladı. Türkiye’nin farklı illerinden hayvanlarını getiren üreticiler, karşılaştıkları sorunları dile getirdi.

Üreticiler, geçtiğimiz yıl satışların daha fazla olduğunu, ithal hayvanların piyasaya girmesinin ise kendilerine zarar verdiğini ifade etti. Satıcılar, emekli vatandaşların kurbanlık almakta güçlük çektiğini de belirtti.

Kurban pazarlığı yaparken fiyatların yüksekliğinden şikayet eden bir alıcı, “Böyle giderse bu yıl vatandaş kurban kesemez. Pahalı” diye konuştu.

‘YEDİĞİ SAP SAMANI KURTARMIYOR’

Besici Cuma Delibal, kar edememesinden yakınarak, “250 bin liralık canlı hayvanımı 210 bin liraya sattım. Bir buzağıyı pazara 60-70 bin liraya alıyorum. Bu şartlarda pazardaki yer parası ve nakliye masrafları bile kurtarmıyor. Yemin torbası 600-700 lira. Biz bu maldan nasıl kazanacağız?” dedi.

Delibal, Ziraat Bankası’nın kredi faizlerine de tepki göstererek yetkililere seslendi:

“Bu hayvanı 80-100 bin lira arası satıyoruz. Ben bu hayvandan ne kazanırım? Yediği sap ve samanı kurtarmıyor. Cumhurbaşkanımız bizi bir görsün. Bankaya borç ödeyeceğim. Ziraat Bankası’nda bile bize faiz uyguluyorlar.

Ben ne kazanacağım? Bu hayvan bana 120-130 bine mal oluyor. Bunu 100 bin liraya sattığımızda zarar ediyoruz. Devletimizden yardım bekliyoruz, ithalatı durdursun. Gelsin bizim hayvanımızı bizden alsın. Tamamen zarardayız, kimse kazanmıyor. Sadece aradaki komisyoncular kazanıyor. Üretici kazanamıyor.”

‘TÜM MASRAFLAR İKİYE KATLANDI’

Besici Kütbettin Arpacı, hayvancılıktaki maliyetlerin arttığını ve bu şekilde devam ederse birçok kişinin hayvancılığı bırakabileceğini vurguladı. Arpacı, “Besiciler zor durumda. Maliyetler çok yüksek. Alıcıya sıra gelince, alıcı da haklı. Yem fiyatları uçtu gitti. Tüm masraflar iki katına çıktı. Besicinin durumu iyi değil. Böyle olursa herkes bu işleri bırakmaya başlayacak” dedi.

‘EMEKLİ KURBAN KESEMEZ’

Alıcı Mustafa Karaca, kurban fiyatlarını değerlendirirken, “Parası olana normal, parası olmayana zor. 30-35 bin liradan aşağı kurban hissesi yok. Emekli için çok zor. Gelir kaynağı olmayana zahmet. Eğer eski bir yatırımı varsa, kirada evi varsa alabilir. Emekli 15 bin lira alıp 35-40 bin liraya kurban kesemez” şeklinde konuştu.

‘HER SENE GEÇEN SENEYİ ARATIYOR’

Besici Şadi Şener, maliyetlerin artışından dert yanarak, “Alıcı da zor durumda, satıcı da zor durumda. Her sene geçen seneyi aratıyor. Bazı zamanlarda mağdur oluyoruz. Bir torba yemin fiyatı 720 lira oldu. Taraflar zor durumda. Nasıl çözeceğiz, bilemiyoruz? Bu malın maliyeti 100 bin lirayı geçiyor. Her yıl geçen seneyi aratıyor, bu sene de umduğumuzu bulamıyoruz. Piyasa düzelmeli. Alıcıya da yazık, satıcıya da yazık” ifadelerini kullandı.

‘NE BİZ KAZANABİLİYORUZ NE ONLAR KURBAN KESEBİLİYOR’

Bir başka besici Emin Cömert, emekli vatandaşların kurbanlık alımında zorlandığını belirterek, “Şu anda besicinin durumu oldukça kötü. Emekli vatandaşlar sıkıntı yaşıyor, fakat onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ne biz kazanabiliyoruz ne de onlar kurban kesebiliyorlar. İsteriz ki herkes kurban kessin ama bütçeleri uymadığı için bazı vatandaşların kesme imkanı olmuyor” dedi.

reklam

YORUM YAP