

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde kurbanlık satıcıları, önceki yıllara kıyasla maliyetlerin oldukça yükseldiğini ve bu nedenle kurbanlık fiyatlarının da buna bağlı olarak artması gerektiğini belirttiler.
Kurbanlık satıcısı Duran Arslantaş, konuyla ilgili şunları ifade etti:
“Ben küçükbaş hayvan besliyorum. Geçen sene yemin torası 400 liraydı, bu sene 650-670 lira. Kurbanlığın kilosunun 370-400 liraya kadar çıkması gerekiyor, yoksa bu iş bizleri kurtarmıyor. Bunun bit iğnesi, ilaçları ve hapis var, akşama kadar geziyorsun, emeği kolay değil. Bırakmayı düşünüyorum, kurtarmıyor.”
‘Hayvancılık Bitiyor’
Başka bir besici olan Mehmet Akbaş ise, “Bu sene kurbanlığın kilosunun 350 lira olması lazım. Arpaya, küsbeye güç yetmiyor, fenni yemlere, hazır yemlere hiçbir şeye güç yetmiyor. Saman 80 liraydı, 160 lira oldu. Diğer yemler ise 350 liradan 700 liraya, 650 liraya, 600 liraya kadar çıkmış durumda,” ifadelerini kullandı.
Hayvan tüccarlığı yapan Ufuk Kubilay da, “Tüccarım. Üretici yem maliyetleri yüksek olduğundan ve süt para etmediğinden dolayı bütün hayvanlarını satıyor. Hayvancılık bitiyor. Küçükbaş, büyükbaş tüketiliyor, köylü zor durumda ve bu işi bırakıyor,” şeklinde konuştu.
‘İnsanlar Küçükbaşa Ortak Girmeyi Düşünüyor’
Artan maliyetlerden şikayet eden besici Samet Kocaman ise şunları söyledi:
“Kadirli’de kurbanlık besliyorum. Bu sene maliyetler çok yüksek olduğu için geçen seneye göre her şey yüzde yüz artmış durumda, zararına bakıyoruz. Hatta geçen iki kişi geldi kurbanlık bakmaya, aralarında şakalaşarak ‘Ortak mı girsek küçükbaşa, kurbanlığa’ dediler.”
“Arpanın torbası 580 lira oldu, küsbenin torbası 600 lira oldu. Geçen sene bu fiyatlar 300-350 lira civarındaydı ve şimdi yüzde yüz artış oldu. Çok perişan bir durumdayız, maliyetler fahiş şekilde yükseldi. Geçen seneye oranla fazla soran da yoktu zaten kurbanlık. Böyle devam ederse çiftçi, çiftçilik yapmayacak, hayvancı da hayvancılığı bırakacak. Millet tarlasını ekmeyecek.”
Seneye artık kurbanlık besleyemeyeceğiz. Et krizi buna bağlı olarak kaçınılmaz hale gelecek. Maliyetler çok yüksek, hızla artmaya devam ediyor. Üreticinin sonu hüsran. Evde oturacak ve mala mülke bakmayacak. İnsanların alım gücü o kadar düşmüş ki, normalde büyükbaşa ortak girilirken, artık insanlar küçükbaşa ortak girmeyi düşünüyor. Durum o kadar kötü yani.”