

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde kurbanlık satıcıları, önceki yıllara göre maliyetlerin büyük ölçüde arttığını ve bu durumun kurbanlık fiyatlarına yansıması gerektiğini belirttiler.
Kurbanlık satıcısı Duran Arslantaş, şunları ifade etti:
“Ben küçükbaş hayvan besliyorum. Geçen sene yemin torası 400 liraydı, bu sene ise 650-670 lira civarında. Kurbanlığın kilosunun 370-400 liraya kadar çıkması gerekecek, aksi takdirde bizleri kurtarmıyor. Bunun bit iğnesi, ilaçları, hapı var, gündüz boyunca emek vermek de kolay değil. Bırakmayı bile düşünüyorum, çünkü işler zor.”
‘HAYVANCILIK BİTİYOR’
Başka bir besici olan Mehmet Akbaş, “Bu sene kurbanlığın kilosunun 350 lira olması gerekiyor. Arpaya, küsbeye yetişemiyoruz, fenni yemler ve diğer gıda maddeleri artık çok pahalı. Saman 80 liradan 160 liraya kadar fırladı. Diğer yemler de 350 ile 700 lira arasında değişiyor” dedi.
Hayvan tüccarı Ufuk Kubilay ise, “Ben bir tüccarım. Üretici yem maliyetlerinin yüksek olmasından ve süt fiyatlarının düşük olmasından dolayı tüm hayvanlarını satmayı düşünüyor. Hayvancılık sona eriyor. Küçükbaş ve büyükbaş projeleri boşa çıkıyor, köylü zor durumda ve bu işi bırakıyor” şeklinde konuştu.
‘İNSANLAR KÜÇÜKBAŞA ORTAK GİRMEYİ DÜŞÜNÜYOR’
Maliyetlerin artmasından şikayet eden besici Samet Kocaman, “Kadirli’de kurbanlık besliyorum. Bu sene maliyetler oldukça yüksek; geçen seneye göre yüzde yüz artış söz konusu. Hatta geçtiğimiz günlerde iki kişi kurbanlık bakmaya geldi ve ‘Küçükbaşa ortak mı girsek?’ diye şakalaştılar” dedi.
Arpanın torbası 580 lira, küsbenin torbası ise 600 lira oldu. Geçen sene bu fiyatlar 300-350 lira arasında değişiyordu; şimdi ise yüzde yüz artış yaşandı. Çok zor durumdayız, maliyetler aşırı yükseldi. Geçen seneye oranla fazla müşteri de yoktu zaten. Böyle giderse çiftçiler ve hayvan besicileri işten çekilecek. İnsanlar tarlalarını ekmeyi bırakacak.”
Gelecek sene kurbanlık bile besleyemeyeceğiz. Bu durum bir et krizine yol açacak. Üreticilerin üretimi bırakmasıyla birlikte bu krizin başlaması kaçınılmaz. Maliyetler çok yüksek ve artmaya devam ediyor. Üreticinin sonu hüsran. Evinde oturup mala mülke bakamaz hale geliyor. İnsanların alım gücü o kadar düşmüş ki, normalde büyükbaş hayvanlara ortak girilebiliyordu, ama artık insanlar küçükbaş hayvanlara ortak girmeyi düşünüyor. Durum gerçekten çok vahim.”