reklam
reklam
DOLAR38,8949% 0.36
EURO43,4533% -0.25
STERLIN51,6683% -0.22
FRANG46,4694% 0.15
ALTIN4.001,01% -0,81
BITCOIN103.809,530.79
reklam

Kartalkaya Faciasındaki Üzücü Gelişmeler: İl Özel İdaresi Yetkilileri İçin Hapsi İstendi

Yayınlanma Tarihi : Google News
Kartalkaya Faciasındaki Üzücü Gelişmeler: İl Özel İdaresi Yetkilileri İçin Hapsi İstendi
reklam

Kartalkaya Kayak Merkezi’nde, 21 Ocak’ta Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangında 78 kişi hayatını kaybetti, 133 kişi ise yaralandı. Yangınla ilgili Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı 98 sayfalık iddianame Bolu Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu.

1988 YILA KADAR HAPİS CEZASI TALEBİ

İddianamede, Halit Ergül, Emine Murtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun, Sedat Gülener, Kenan Coşkun ve Eri İrfan Acar hakkında 78 defa ‘Olası kastla öldürme’ ve ‘Olası kastla kasten yaralama’ suçlarından toplam 1998’er yıla kadar hapis cezası talep edildi.

İL ÖZEL İDARESİ ÇALIŞANLARI İÇİN DE HAPİS İSTENİYOR

İddianamede ayrıca, otelin teknik çalışanları Tahsin Pekcan, Hüseyin Özer ve Bayram Ütkü, mutfak personeli Reşat Bölük, Enver Öztürk ile Faysal Yaver, iş güvenliği uzmanları Kübra Demir ve Ece Kayacan, resepsiyon görevlisi Yiğithan Burak Çetin, Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. yetkilileri İbrahim Polat ve İsmail Karagöz, FQC Global Sertifikasyon A.Ş. yetkilisi Ali Ağaoğlu ile çalışanı Aleyna Beşinci, LPG tesisatı bakım görevlileri Doğan Aydın ve Muharrem Şen, Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal, Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Yeliz Erdoğan ve eski Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Mehmet Özel için ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 22 yıl 6’şar ay hapis cezası talep edildi.

54 KİŞİ ZEHİRLENEREK, 20 KİŞİ YANARAK, 4 KİŞİ YÜKSEKTEN DÜŞEREK HAYATINI KAYBETTİ

İddianamede, yangın sonucunda yaşamını yitiren 78 kişiden 54’ünün karbonmonoksit zehirlenmesi, 20’sinin yanarak ve 4’ünün yangından kaçmaya çalışırken pencereden atlayarak hayatını kaybettiği belirtildi. Ayrıca yaralanan 133 kişiden 7’sinin yüksekten atlayarak kemik kırığı ile yaralandığı kaydedildi.

YANICI MALZEMELER YANGINI HIZLANDIRDI

Yangına ilişkin iddianamede, faciaya neden olan ihmaller de sıralandı. Bilirkişi raporuna göre, yangının restoran katındaki LPG bağlantı hortumlarının erimesiyle hızlandığı, kullanılan yanıcı malzemelerin yangının yayılmasına katkıda bulunduğu ifade edildi.

YANGIN ALARM BUTONU VE SİREN SİSTEMİ HASAR GÖRMÜŞ

İddianamede, Bolu İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yaptığı incelemenin sonuçları da yer aldı. Raporda, otelin dış cephesinde yangın merdiveni bulunmadığı, yangın alarm butonları ve siren sistemlerinin yangın sonucunda zarar gördüğü bildirildi. Binadaki gaz tahliyesini engelleyen kapalı yapıların ölümleri artıran temel nedenlerden biri olduğu belirtildi.

İTFAİYENİN MÜDAHALE İMKANI YOKTU

İddianamede yer alan bilirkişi raporuna göre, binanın yerleşim yeri olarak itfaiyenin acil durumlarda müdahale şansı bulunmadığı ve yangının önlenmesi konusunda gereken düzenlemelerin yeterli olmadığı vurgulandı.

KAÇIŞ KAPILARI YANGIN KAPISI NİTELİĞİNDE DEĞİL

Raporda ayrıca kaçış kapılarının yangın kapısı özelliği taşımadığı bilgisi yer aldı. Tahliye kapılarının acil durumda kullanılabilir durumda olmadığı, taşınabilir söndürme cihazlarının düzensiz bir şekilde yerleştirildiği bildirildi.

reklam

YORUM YAP