

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, “Açıklanan 2025 yılı çay alım fiyatı, üreticinin beklentilerini yine karşılamadı ve geniş bir tepki oluştu. Türkiye’de 1 milyon çay üreticisi en az 32 liralık bir alım fiyatı ve 4 liralık destek bekliyordu” şeklinde konuştu.
Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Çaykur’un çay paketleri ile bir bardak çayı kürsüye koyarak, 14 Mayıs’ın Dünya Çiftçiler Günü olduğunu anımsattı ve tüm çiftçilerin gününü kutladı.
“Çay Alım Fiyatı Üreticinin Beklentisini Karşılamadı”
Gürer, çay alım fiyatının açıklandığını hatırlatarak,
“Açıklanan 2025 yılı çay alım fiyatı, yine üreticinin beklentilerini karşılamadı ve büyük bir tepki meydana geldi. 1 milyon çay üreticisi en az 32 liralık alım fiyatı ve 4 liralık destek bekliyordu”
“Enflasyona Göre Yüzde 33’lük Artış Düşük Kaldı”
Gürer, geçen yılın 19 liralık çay alım fiyatının bile maliyetlerin altında kaldığını ifade ederek,
“O dönem en az 25 lira olması gerektiği belirtilmişti. Bu yıl ise 25 lira 44 kuruş olarak belirlenen fiyat, üreticinin maliyetinin altında kaldığı için haklı bir tepki doğdu. Dört kilo yaş çaydan yalnızca bir kilo kuru çay elde ediliyor. Enflasyona göre yüzde 33’lük artış, yetersiz kaldı”
Kürsüdeki çayın kahvehanelerde 10 lira olduğunu belirten Gürer, farklı kafelerdeki çay fiyatlarının azami tarifeye göre değiştiğine dikkat çekerek, üçüncü sınıf yerlerde bir bardak çayın 65 lira, ikinci sınıfta 90 lira, birinci sınıfta ise 105 lira olduğunu ifade etti.
Çay sektörünün yalnızca üreticileri değil, gübre, ilaç, elektrik, ambalaj, kağıt ve nakliye gibi bir çok unsuru da kapsadığını söyleyen Gürer, sektörün geniş bir alanı doğrudan etkilediğini vurguladı.
“Bu Konuda Düzenleme Yapılmalı”
ÇAYKUR’un açıkladığı fiyatın piyasa oluşumunu etkilediğini dile getiren Gürer,
“Bu konuda kesinlikle bir düzenleme yapılması gerekiyor. Destekle ilgili net bir rakam açıklanmalı. Bizim önerimiz 32 lira alım fiyatı ve 4 lira destekle toplam 36 liraydı. Çay üreticisi bu konuda hayal kırıklığı yaşadı. İktidarı bu konuyu yeniden değerlendirmeye davet ediyorum”
“Çiftçilere 615 Milyar Lira Destek Verilmeli”
Türkiye’deki çiftçilerin toplamda 970 milyar 130 milyon lira bankalara borcu bulunduğunu aktaran Gürer, ülkede 2 milyon 340 bin kayıtlı çiftçi olduğunu belirtti. Artan nüfusa rağmen çiftçi sayısının azalmakta olduğunu ifade etti.
Tarımın, planlama eksikliği nedeniyle AK Parti dönemlerinde bıçak sırtında olduğunu anlatan Gürer, Tarım Kanunu’na göre çiftçilere 615 milyar lira destek verilmesi gerektiğini, oysa sadece 135 milyar lira destek belirlenmiş olduğunu vurguladı.
Gürer, “615 milyar lira, Tarım Bakanlığı’nın bütçesinin de üzerinde. Eğer bu destek verilirse Türkiye kendi kendine yeterlilik sorunu yaşamaz, stratejik ürünlerin arz açığını kapatırız” dedi.
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın’dan da benzer bir tepki geldi. Açıklanan çay alım fiyatına karşı yayımladığı tepki mesajında şunları kaydetti:
“Toprağa Verilen Emeği Yok Saymak”
“Çay üreticisine reva görülen bu fiyat, gerçekten sefalete yol açacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı 25,44 TL’lik yaş çay alım fiyatı, yalnızca büyük alıcıların ve aracıların yararına bir karar. Bu fiyat, artan gübre maliyetlerini, mazotunu, işçilik maliyetlerini ve toprağa verilen emeği yok saymak anlamına geliyor; Rizelilere, Artvinlilere, Trabzonlulara ‘çay toplayın, iflas edin’ demek demektir”
“Bu Fiyatı Asla Kabul Etmiyoruz”
Genel Başkanları Müsavat Dervişoğlu’nun Rize’den yaptığı açıklamaya değinen Aydın,
“Sayın Genel Başkanımız, Rizeli üretici 35 TL’nin altını kabul etmiyor dedi. Fakat bu uyarı dikkate alınmadı. İktidar, çay üreticisini bir kez daha siyasi çıkar hesaplarının kurbanı yaptı. 25,44 TL’lik fiyat; gerçek maliyetlerin altında kalan, üreticileri borca batıran ve rantçıları koruyan bir tercihtir. Bu fiyatı asla kabul etmiyoruz”
“Çay Üreticisi Kaderine Terk Edilemez”
Aydın, çay üreticisinin kaderine terk edilmeyeceğini belirterek,
“Çay üreticisi kaderine terk edilemez. Karadenizli sahipsiz değildir. İYİ Parti olarak her daim üreticinin yanında duracak, alın terinin hakkını savunmaya devam edeceğiz. Er ya da geç bu düzen değişecek, çayın ve üreticinin hakkı teslim edilecektir”
Çay alım fiyatına CHP’den tepki: En az 36 lira olmalıydı
Rize’de çay değil öfke demlendi! Erdoğan’ın hemşehrileri fokur fokur