reklam
reklam
DOLAR39,1011% 0.04
EURO44,4609% 0.52
STERLIN53,0381% 0.6
FRANG47,6494% 1.01
ALTIN4.204,13% 1,96
BITCOIN107.443,05-1.229
reklam

Karadeniz’de kalp hastalarına ‘yüksek rakım’ uyarısı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Karadeniz’de kalp hastalarına ‘yüksek rakım’ uyarısı
reklam

Karadeniz’de Kalp Hastalarına Yüksek Rakım Uyarısı

Karadeniz Bölgesi’nin yüksek rakımlı yaylaları, yaz aylarının gelmesiyle birlikte ziyaretçilerine düşük nem ve serin bir ortamda keşif yapma imkanı sunuyor. Sıcak hava kaçışının en popüler adreslerinden biri olan bu yaylalar, ilkbaharın son günlerinde daha fazla ilgi görüyor. Ancak uzmanlar, kronik solunum ve kalp hastalarının yüksek rakıma ani çıkışlarının riskli olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

‘RAKIM YÜKSELDİKÇE, OKSİJEN BASINCI DÜŞÜYOR’

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Karadeniz’de yayla kültürünün derin köklere sahip olduğunu vurgulayarak, bu alışkanlığın kronik hastalıkları olan bireyler için tehlike arz edebileceğini ifade etti. Prof. Dr. Özlü, “Yaz mevsiminde sıcak havalarda bireyler sahil bölgelerinden yukarıdaki yaylalara yöneliyor. Bu seçimin avantajları olsa da, bu durum hastalar açısından bazı riskler taşıyabilir.”

Her birey için geçerli olmamakla beraber, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), akciğer sertleşmesi, kalp yetmezliği gibi hastalıkları olan ve kanındaki oksijen seviyesi düşük olan kişilerin yaylalara çıkışının riskli olabileceği belirtiliyor. Ağır hastaların mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini vurgulayan Özlü, yaylalardaki rakım yükseldikçe havadaki oksijen basıncının azaldığını belirtti. Kronik hastalıkları olan bireylerin, oksijen seviyeleri düşükse, oksijen eksikliği nedeniyle sorunlar yaşayabileceklerini ifade etti.”

Prof. Dr. Tevfik Özlü, yüksek rakımda oluşabilecek rahatsızlıklar hakkında şu tavsiyelerde bulundu: “Nefes darlığı, tıkanıklık, hırıltı ve öksürük gibi şikayetler artabilir. Hastalar bu durumu tanımlarken, ‘Yükseğe çıktığımda tıkanıyorum, nefes alamıyorum, boğuluyorum’ şeklinde ifade edeceklerdir. Oksijen cihazları ile yaylaya çıkmak elbette mümkün; ancak elektrik kesintisi durumunda bu cihazlar çalışmayabilir. Sorun yaşayan hastaların yüksek rakımlı yaylalarda kalmaları sorun teşkil edebilir. Hasta hazırlıksız bir şekilde yaylaya çıkarak zorluklarla karşılaşırsa, 112 Acil Çağrı Merkezi aranarak hastanın daha düşük bir rakıma indirilmesi gerekmektedir.”

reklam

YORUM YAP