

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulu'nun (VDK) Beyanname Gözetim Programı çerçevesinde, beyan dönemi öncesinde riskli olarak belirlediği 18 bin mükellefin, kurumlar vergisi matrahını 32 milyar lira artırmasını sağladı.
AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Vergi Denetim Kurulu, nisan ayında Beyanname Gözetim Programı'nı başlattı.
Bu program sayesinde, mükelleflerle beyan öncesinde iletişime geçilerek risk durumları hakkında bilgilendirme yapılıyor. Böylece mükelleflerin beyanda daha dikkatli olmaları hedefleniyor.
Program çerçevesinde yapılan incelemelerde, ilk etapta 500 bin mükellef taranarak 2,9 trilyon lira ticaret hacmine sahip 40 bin mükellef riskli bulunmuştu.
Buna bağlı olarak, bu mükellefler gönüllü uyum sürecine davet edildi ve Başkanlık eliyle yürütülen çalışma tamamlandı.
Sonuç olarak, bu süreçten yararlanan yaklaşık 18 bin mükellef kurumlar vergisi matrahını 32 milyar lira artırdı.
Zarardan Kâra Dönüş
Aynı çalışma kapsamında, 2023 ve 2024 yılı geçici beyanlarında zarar gösteren 1046 mükellef de toplam 2,36 milyar lira matrah beyan ederek kâr beyanında bulundu.
Bununla birlikte bazı mükellefler, müfettişlerle iletişim kurulmasını beklemeden harekete geçti. Bu kapsamda 837 mükellef, düzeltme beyannamesi vererek beyan ettikleri matrahı 502 milyon lira artırdı ve 234 milyon lira zarar beyanlarından çıkarıldı.
Çalışmaya katılan mükelleflerin yarısı matrahlarında düzeltme yaparak, bazıları verdikleri açıklamalarla risk kapsamından çıktı.
Böylece, Beyanname Gözetim Programı'nın %70 başarı oranı elde ettiği değerlendirildi.
Ayrıca, bu programda uyum göstermeyen mükelleflere yönelik denetim çalışmaları da başlayacak.
“Mükelleflere Denetim Öncesi Şans Tanıdık”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gönüllü uyum mekanizmasına verdikleri önemi vurgulayarak şu değerlendirmelerde bulundu:
“Yeni analiz teknikleri ve saha denetimlerimizle, riskli mükelleflerimizi kolayca tespit ediyoruz. Bu kapsamda vergi denetimleri ve yüksek ceza yaptırımlarıyla karşılaşmak istemeyen mükelleflerimizi gönüllü uyum sürecine davet ediyoruz. Riskli olduğu düşünülen ve gönüllü uyum süreciyle risk durumunu ortadan kaldırabileceğimiz firmalar için yaptığımız bu çalışma ile mükelleflere denetim öncesi önemli bir şans tanımış olduk. Mükelleflerin üzerinde denetim yükü ve bürokrasi oluşturmayacak, hızlı ve pratik, çözüm odaklı çalışmalarımıza devam edeceğiz.”