reklam
reklam
DOLAR38,6320% -0.06
EURO43,6166% -0.43
STERLIN51,4105% -0.1
FRANG46,4999% -0.92
ALTIN4.111,64% -1,70
BITCOIN101.328,985.274
reklam

‘Kamu zararı oluştu’ diyerek Sayıştay ve bakanlığa başvurdular: İliç’teki şirketin ruhsatlarına el konulsun

Yayınlanma Tarihi : Google News
‘Kamu zararı oluştu’ diyerek Sayıştay ve bakanlığa başvurdular: İliç’teki şirketin ruhsatlarına el konulsun
reklam

Kamu Zararı Bildirimi: İliç’teki Şirketin Ruhsatlarına El Konulması İsteniyor

Cengiz KARAGÖZ/ Halktv.com.tr-ÖZEL

Erzincan İliç’te 13 Şubat’ta, ABD ve Kanada ortaklıklarına ait Anagold şirketine bağlı altın madeninde yaşanan toprak kaymasında dokuz işçi hayatını kaybetti. Çöpler Altın Madeni için, dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum’un onayıyla verilen 7 Ekim 2021 tarihli “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı, Erzincan İdare Mahkemesi tarafından “hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı” nedeniyle iptal edildi. Anagold Madencilik, iptal kararını temyiz etse de, Danıştay iptali onayladı.

İliç faciası görüntüleriİliç faciasının dehşete düşüren yeni görüntüleri ortaya çıktı! İlk kez Halk TV’de

Bu gelişmenin ardından, Sabırlıköyü sakinleri Eşref Demir ve Sedat Cezayirlioğlu, şirketin ruhsatlarına icra ve şerh konulması talebiyle Sayıştay Başsavcılığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığına başvuruda bulundu. Başvuruda, iptal edilen ÇED olumlu kararına dayanarak firmanın haksız kazanç elde ettiğine ve kamu zararı oluşturduğuna dikkat çekildi.

‘KAMU ZARARI OLUŞTU’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından tüm ruhsatlara ‘icra ve şerh konulması’ talep edildiği dilekçede, firmanın 30 Aralık 2019 tarihinde ÇED sunum dosyası hazırlayıp bakanlığa başvurduğu ve 7 Ekim 2021’de onay aldığı süreçte tesise geçici izin belgesi alarak ilaveler yaptığı ifade edildi. Dilekçede, “ÇED olumlu kararına dayanarak 2021-2024 yıllarında beyan edilen 94 ton altın ve diğer minerallerden haksız kazanç elde edilmiştir” denildi.

‘YETKİLİLER HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILSIN’ TALEBİ

Dilekçede, firmanın ürettiği altın miktarının resmi olarak İstanbul Altın Borsası ve MAPEG’e beyan edildiği, tam miktarın tespit edilmesi için gerekli kurumlarla bilgi alınmasının faydalı olacağı vurgulandı. Anagold Madencilik’ten kamu zararı talep edilmesi, firmanın yanı sıra ÇED olumlu izni veren kamu görevlileri hakkında da cezai, icrai ve adli soruşturmalar açılması talep edildi. Ayrıca, firmanın 2021-2024 döneminde elde ettiği tüm gelirlerin tespiti için inceleme yapılması gerektiği bildirildi.

İliç belgesi 1

İliç belgesi 2

reklam

YORUM YAP