Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün hükümetlerarası zirve kapsamında İtalya’nın başkenti Roma’ya ziyarette bulundu. Erdoğan, bu ziyaret sırasında İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile bir araya geldi.
İki liderin basın açıklamasında gazetecilerin soru almaması, hem gazeteler hem de muhalefet partileri tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Bu durum, İmamoğlu’nun tutuklanmasına dair “rahatsız edici” soruları önlemek için gerçekleştiği vurgulandı.
BAYKAR’LA ANLAŞMA ÖNE ÇIKTI
İtalyan basını, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin artan anlaşmalarla güçlendiğine dikkat çekerek, Erdoğan ve Meloni’nin Ukrayna savaşı ve Orta Doğu’daki gelişmeler gibi birçok küresel meseleyi ele aldığını belirtti.
Özellikle savunma alanındaki Baykar Technologies ile İtalyan devlerinden Leonardo arasındaki ortak girişim anlaşması ön plana çıktı. Bu sayede İtalya’da ilk kez modern savaş İHA’ları üretileceği ifade edildi.
‘TÜRKİYE, LİBYA BAKIMINDAN DA ÖNEMLİ’
La Repubblica gazetesi, iki ülkenin birbirleri için önem taşıdığına vurgu yaparak, ABD’nin Trablus ve Sirenayka planına dair harekete geçtiği bir dönemde Türkiye’nin İtalya için Libya konusunda daha da önemli olduğunu bildirdi.
Haberlerde Libya’nın göç akımı ve enerji konusunun İtalya’nın öncelikleri arasında olduğu hatırlatıldı.
MUHALİFLER İMAMOĞLU’NUN SESSİZLİĞİNE İSYAN ETTİ
İtalya’da bazı muhalif milletvekilleri, İtalya-Türkiye zirvesi öncesinde yaptıkları açıklamalarla Meloni’yi İmamoğlu’nun tutuklanması ve Türkiye’deki insan hakları konularında sessizliğini bozmaya çağırdı.
La Repubblica, zirve sonrası Erdoğan ve Meloni’nin yaptığı basın açıklamasında soruları yanıtlamadığını belirterek, bu durumun İmamoğlu’nun tutuklanmasına dair “rahatsız edici” sorularla muhatap olmaktan kaçınmak olduğunu ifade etti.
Ana muhalefetteki Demokrat Parti’nin (PD) lideri Elly Schlein, Meloni’nin referanslarının “demokratik yöntemlerle yönetmeyen otokrat liderler” olduğunu savundu.
‘MECLİS’TE HESABI SORULACAK’
İtalyan Solu partisinin lideri ve milletvekili Nicola Fratoianni, La Repubblica’ya verdiği röportajda, muhalefetin ısrarlarına rağmen Meloni’nin Erdoğan ile buluşmasında bu konulara dair hiçbir şey söylememesini sert bir şekilde eleştirdi.
Fratoianni, Meloni’nin ekonomik ve diplomatik ilişkileri sürdürmek için “aşağılayıcı bir sessizlik” içinde olduğunu ve yıllardır Türk hapishanelerine muhaliflerin kapatıldığını unuttuğunu ifade etti.
Parlamentoda bunun hesabını soracaklarını belirten Fratoianni, sağcı İtalyan hükümetinin “en kötü rejimlere itaati” ve onların işbirlikçiliğini öne sürdü.
‘UTANÇ VERİCİ’
İmamoğlu’na Avrupa’da destek vermede öncü olan eski Floransa Belediye Başkanı ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili Dario Nardella, Meloni’nin sessizliğini “utanç verici” olarak nitelendirdi.
Demokrat Parti’den (PD) senatör Filippo Sensi, Meloni ve Erdoğan’ın gazetecilerden soru almamasına dair, “Gazeteciler belki de, İtalyan hükümetinin sorgulamaktan imtina ettiği demokrasi, haklar ve İstanbul’un belediye başkanının siyasi tutuklu olduğunu soracaktı” dedi.
Daha Fazla Avrupa Partisinden Riccardo Magi de, “Meloni muhalefetteyken Erdoğan’ın otoriter ve İslami devriminden dert yanıyordu. Bugün Başbakan, gazetecilerden soru istemedi ve muhalif İmamoğlu’nun tutuklanmasını görmezden geldi” ifadelerini kullandı.
Domani gazetesi, “Meloni ve Erdoğan gülümsemeler, silahlar ve iş arasında. Başbakan, muhalifin (İmamoğlu) tutuklandığını unuttu” başlığını kullanarak, liderlerin savunma, göç ve ticaret konularına odaklanmasına rağmen İmamoğlu’nun tutuklanmasına dair herhangi bir atıf yapılmadığını belirtti.
‘TÜRKİYE’NİN AB’DE İTALYA’NIN DESTEĞİNE İHTİYACI VAR’
Gazete, Erdoğan’ın “sevgili dostu” Meloni ile bir araya geldiğini belirterek, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) koridorlarında İtalya’nın desteğine ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
Domani, Leonardo ve Baykar arasındaki ortak girişim ve Baykar’ın Piaggio Aerospace’i satın alması ile Avrupa’da savunma harcamalarının istikrarlı bir şekilde artmakta olduğunu, Erdoğan’ın Türk şirketlerini Avrupa pazarında güçlendirmek için büyük fırsatlar yakaladığını öne sürdü.
Milano merkezli Corriere della Sera gazetesi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Roma ziyaretinin, İmamoğlu’nun tutuklanmasından sonra Avrupa’ya yaptığı ilk ziyaret olduğunu vurguladı. İmzalanan ticari anlaşmaların yanı sıra, bu ziyaretin, uzun süredir durmuş olan Ankara’nın AB’ye giriş sürecini tekrar başlatmak adına önemli olduğuna dikkat çekti.
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/izmirme1/karsimedya.com/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54