reklam
reklam
DOLAR38,7001% -0.19
EURO43,4886% 0.26
STERLIN51,5999% 0.22
FRANG46,1485% 0.21
ALTIN3.953,32% -0,20
BITCOIN102.295,63-1.554
reklam

İsyan Etti: 6 – 6.5 Ton Ürün Alıyordum, Şimdi 5 Kasa Çıkmıyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
İsyan Etti: 6 – 6.5 Ton Ürün Alıyordum, Şimdi 5 Kasa Çıkmıyor
reklam

Türkiye genelinde 36 ili etkileyen zirai don nedeniyle Manisa’da, başta üzüm olmak üzere, kavun, karpuz, domates ve kiraz gibi ürünlerde yaklaşık yüzde 90’a varan hasar oluştu.

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Turgutlu ilçesindeki kiraz bahçelerini ziyaret ederek, üreticilerin sorunlarını dinledi.

‘Bir Ağaçtan 25-30 Kilo Ürün Alınıyordu, Şimdi Bir Kilo Bile Yok’

Yaşanan zirai don nedeniyle kiraz ağaçları büyük zarar gören bir üretici, “Bir ağaçtan 25-30 kilo ürün alıyordum, şimdi 1 kilo bile yok. Toplam 8 dönüm yerden 6-6,5 ton alıyordum. 2-3 tonu erkenci, geri kalanı Ziraat 900 ürünüydü. Şimdi toplamda 4-5 kasa olsa hiç yoktan iyi” şeklinde konuştu. Üretici, devletten destek beklediklerini ifade etti.

Diğer bir üretici, 8-10 dönüm arasındaki alana yapılan gübre ve ilaç masrafının 35-40 bin lira olduğunu, toplam masrafın 70-80 bin lirayı bulduğunu belirtti.

Bir başka çiftçi ise bu yıl ürün alınamayacak olmasına rağmen, gelecek yılki üretim için kiraz ağaçlarına bakmak zorunda olduklarını ifade etti.

Çiftçi şu şekilde konuştu:

“İlaçlamalarını yapacağız, gübrelerini vereceğiz. Ama nasıl vereceğiz? Komşuda varsa komşudan alacağız, eğer komşuda yoksa çareler tükenmez. Seneye verim alabilmemiz için bu ağaçları ayakta tutmamız gerekiyor. Devlet ilaç ve gübre desteğinde yardımcı olursa, en azından seneye ağacı ayakta tutabiliriz. Biz çiftçiler, her zaman yeni yıl için uğraşıyoruz.”

‘Bir Ağaçta Yüzde 90 Hasar Var’

Ağaçların uğradığı hasarı gösteren bir üretici, “Normalde her yaprağın dibinde kiraz olur. Bir daldan en az 3 kilogram kiraz almanın mümkün olduğu dönemde, şimdi bir dalda bir, bilemedin iki tane kiraz bulunuyor. Şu an bir ağaçta rahat yüzde 90 hasar var. Kiraz ağacını diktiğinizde, altı sene hiç verim alamıyorsunuz. Yedinci senede ancak kendi masrafını kurtarır, sekizinci sene beni besler. Bu ağaç 12 yaşında ve daha yeni iki senedir verim almaya başladık. Külliyen zarardayız. 10 senedir bu işle değil de başka bir işle uğraşsaydım çok daha iyi olurdu” ifadelerini kullandı.

‘Devlet Çiftçiye En Azından Nefes Aldırsın’

Manisa Ovası boyunca meydana gelen don olayını hatırlatan Başevirgen, “Üzüm, erik, kiraz gibi tüm üreticilerde ciddi sıkıntılar var. Manisa’da çiftçiler, üreticiler ‘devletimize destek verin’ diyor. Çiftçiler, en azından gelecek yıl ürün alabilmek için devletin ilaç ve gübre yardımlarını istiyor. Devlet, çiftçiye en azından nefes aldırmalı. Geçen yıllarda bağlarda çoğu üzüm üreticisi bağları köklemeye çalışıyordu. Eğer bu durum devam ederse, kiraz ağaçları da kesilecektir. Üreticinin kirazdan para kazanma şansı kalmayacak” dedi.

reklam

YORUM YAP