reklam
reklam
DOLAR39,1011% 0.04
EURO44,4609% 0.52
STERLIN53,0381% 0.6
FRANG47,6494% 1.01
ALTIN4.204,13% 1,96
BITCOIN108.385,60-2.19
reklam

İsyan Etti: 2 Bin 140 Liraydı, Şimdi 29 Bin Lira Olmuş

Yayınlanma Tarihi : Google News
İsyan Etti: 2 Bin 140 Liraydı, Şimdi 29 Bin Lira Olmuş
reklam

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerle bir araya gelerek tarım sektöründeki kriz hakkında bilgi verdi. Gürer, “Bu fiyatlarla hayvancılığı sürdürebilmeleri mümkün değil. Çiftçilik de yapıyorlar ve farklı ürünler ekiyorlar. Ancak girdi maliyetleri arttığı için her yıl elde ettikleri ürünlerin fiyatı katlanıyor, ürettikleri ürünlerin fiyatları ise aynı şekilde artmıyor.” dedi.

Gürer, çiftçi ziyaretleri sırasında onların yaşadığı sorunları dinledi.

Hayvancılığın sürdürülemez bir noktaya geldiğini ifade eden Gürer, şu açıklamalarda bulundu:

– “Ülkemizde hayvancılık yapanlar, çiftçilik yapmıyorsa ahırlarını boşaltmak zorunda kaldı. Hayvanların beslenmesi için kendi yemlerini üretmek zorundalar, aksi takdirde dışarıdan aldıkları yemle hayvancılığı sürdürmeleri imkansız. 12 ay boyunca hayvanlara yem vermek zorundalar.”

– “Yonca fiyatları, bazı bölgelerde 13 bin 500 liraya kadar yükselmiş durumda. Çiftçiler, hayvanları varsa kendi emeklerini katmadan daha uygun fiyatlarla yonca üretmeye çalışıyorlar.” dedi.

‘Her Şey Zamlandı, Çiftçi Borçla Üretim Yapıyor’

Gürer, hayvancılıkla uğraşan üreticilerin yalnızca kaba yem değil, süt yemi ve mazot fiyatları nedeniyle büyük sorunlar yaşadığını belirtti.

Tarımda karşılaşılan zararlılar ve hastalıkların maliyetleri artırdığını ifade eden Gürer, tarım ilaçlarının kullanımının zorunlu olarak arttığını ancak bu ürünlerin her yıl zamlandığını dile getirdi.

Artan maliyetlerle baş etmenin imkansız hale geldiğini belirten Gürer, şu şekilde devam etti:

– “Bu fiyatlarla hayvancılığı sürdürmek mümkün değil. Çiftçilik yapanlar, her yıl aldıkları ürünlerin maliyetinin arttığını gözlemliyor, ancak etiket fiyatları bu artışa paralel olarak yükselmiyor.”

– “Ürün ya da hayvan fiyatları girdi maliyetlerine karşılık gelmediği için çiftçiler her yıl zarara uğruyor. Krediyle çiftçilik yapıyorlar ve sulama, gübre, ilaç, tohum, mazot gibi maliyetler artıyor. Traktörler mazotla çalışıyor ve mazot fiyatlarındaki artış çiftçileri doğrudan etkiliyor.”

– “Yetersiz destekler nedeniyle çiftçilikle uğraşanlar, ailelerinin geçimini sağlamakta zorlanıyor. Bu da ülkemizde çiftçi sayısının azalmasına neden oluyor. Arazi sahipliği el değiştirmeye başlıyor. Eğer çiftçiler ürettikleri ürünlerden para kazanamazlarsa icra tehdidi ile karşı karşıya kalıyorlar.”

‘Gübre 2 Bin 140 Liraydı, Şimdi 29 Bin TL’

Gürer, çiftçilerin vergi yükünden bahsetti: “Saman 4 bin 500 lira, yonca 13 bin 500 lira. Geçen yıl bu miktar burada 7 liraydı. Konya’da 8 liraya mal ettiklerini ama nakliye ile birlikte İzmir’e 13 bin 500 liradan sevkiyat yaptıklarını söylediler. Gübre 2 bin 140 lira iken şimdi 29 bin lira olmuş. Yıllık 4,5 milyar litre mazot kullanımı söz konusu. Bütçeden çiftçilere 20 milyar lira mazot desteği ayrılmışken, onlardan 60-65 milyar lira ÖTV ve KDV olarak alınıyor. Biz de bunun kaldırılmasını çıkıyoruz.” dedi.

‘5 Yıl Önce 300 – 400 Liraydı, Şimdi 2 Bin 500 Lira’

Sadık Çiftçi yaşadıkları zorlukları şu şekilde dile getirdi:

– “Şu anki durum çok kötü. 2 yıldır bu sorunlarla mücadele ediyoruz. Hayvanlarımızı satamıyoruz, 10 tüccar aradık ama 3 tane düve satmaya çalışıyoruz, satamadık. Düvelerimiz 6 veya 7 aylık gebe ve satmayı başaramadık.”

– “Hayvanları satıp, diğer masraflarımızı karşılamak istiyoruz. Ancak piyasada alıcı yok. Masrafımıza uygun bir fiyata satmak istiyoruz ama o fiyatı veren yok. Herkes düşük fiyat teklif ediyor. Hayvancılık yapanların sayısı da azalıyor. Kredili çalışıyoruz ve bankaya borcumuz var. Şimdi yonca yetiştireceğiz, bu hayvanlarımız için üretiyoruz, piyasaya satış yapmıyoruz.”

– “Kendi yemini yetiştiremeyen hayvancılığını sürdürme şansına sahip olamaz. Traktörümüz 60 litre, 2 bin 500 liraya yakıt alıyor. 5 yıl önce 300-400 liraya dolduruyorduk. Fiyatlar bu kadar arttı. Gübre almak için kredi kartı kullanıyoruz. Üretici kartı olmasa çiftçiler çiftçilik yapamaz.” dedi.

reklam

YORUM YAP