İran İngiltere’ye Tehditte Bulundu

Yayınlanma Tarihi :

İran ile İsrail arasındaki gerginlikler uzun bir süredir devam ediyor ve taraflar arasında füze saldırıları yaşandı. İsrail, bu hafta başında İran’da belirlediği hedefleri bombalayarak niyetini açıkça ortaya koydu.

İran’daki bazı nükleer geliştirme tesisleri ile üst düzey askeri personel hedef alındı ve İran, İsrail’in ‘bir savaş başlattığını’ beyan ederek misilleme amaçlı füzelerle karşılık verdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, gerçekleştirilen saldırıları ‘İran’ın İsrail’in varlığına yönelik tehdidini geri püskürtme amacı taşıyan askeri bir operasyon’ olarak nitelendirerek, İran’ın ‘çok kısa bir süre içinde nükleer silah üretebileceğini’ öne sürdü.

İran, İsrail’in füze saldırılarına maruz kaldığını belirterek, bu duruma karşılık vermek zorunda kaldığını ifade etti.

İran devlet medyası, eğer bu ülkeler İsrail’in misilleme amaçlı füze saldırılarına karşı savunmasına yardım ederse, İngiltere, ABD ve Fransa’ya ait askeri üsler ile gemileri vurmakla tehdit etti ve bu ülkelerin İsrail’i ‘desteklemeleri’ halinde ağır sonuçlarla karşılaşacaklarını belirtti.

İngiltere, tehdit altındaki ülkeler arasında yer almasına karşın İran, ABD’nin İsrail’in ‘birincil patronu’ olduğunu kabul ediyor ve saldırının sorumluluğunu üstlenme niyetinde olduğunu savunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın bölgedeki herhangi bir Amerikan üssüne saldırması durumunda ‘ABD silahlı kuvvetlerinin tüm gücüyle karşılık vereceğini’ duyurdu.

İran, İsrail’i destekleyen ülkelerin askeri üslerine yönelik saldırı tehdidinde bulundu.

İNGİLTERE HÜKÜMETİ NE DEDİ?

İngiliz hükümet yetkilileri, ülkenin İsrail’in İran’a karşı karşılaştığı füze saldırılarında herhangi bir rolü bulunmadığını vurgularken, Başbakan Sir Keir Starmer, çatışmanın ‘azaltılması’ yönünde çağrı yaptı.

İngiltere’nin Ortadoğu’ya daha fazla jet gönderdiği bilgisini de paylaştı.

“Bunlar açıkça operasyonel kararlar ve durum sürmekte, bu nedenle kesin ayrıntılara girmeyeceğim. Ancak varlıklarımızı bölgeye taşıyoruz; jetler de dahil olmak üzere. Bu, bölgedeki acil durum desteği içindir. Sürekli mesajımız, gerginliğin azaltılması yönündedir. Bu nedenle yaptığımız her şey, tartışmalarımız gerginliğin azaltılmasıyla ilgili.”

İngiliz vatandaşlarına, İsrail’e seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulunuldu.

İngiltere, çatışmada İsrail’e destek vermediğini belirtti ve Keir Starmer gerginliğin azaltılması çağrısında bulundu.

İngiltere’nin Potansiyel Hedefleri Neler?

Dış İlişkiler Konseyi’ne göre, İran’ın silahlarının menzili yaklaşık 2 bin kilometredir. Bu durum, Doğu Avrupa’nın ötesindeki hedeflerine ulaşamayacakları, hatta İngiltere’ye saldırı gerçekleştiremeyecekleri anlamına geliyor.

İngiltere’nin, Bahreyn’de bir üssü yanında Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde de üsleri bulunmaktadır ve bu üsler İran’ın saldırı menzilinde yer almaktadır.

Ayrıca, İngiltere’nin Kıbrıs’ta da üsleri bulunmakta ve bu üsler de İran’ın uzun menzilli füzeleri tarafından hedef alınabilir.

Basın No:
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/karsimedyacom/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54