reklam
reklam
DOLAR39,1011% 0.04
EURO44,4609% 0.52
STERLIN53,0381% 0.6
FRANG47,6494% 1.01
ALTIN4.204,13% 1,96
BITCOIN109.087,98-0.264
reklam

İnternetten alışverişte yeni dönem: Ürün iade süreci değişti

Yayınlanma Tarihi : Google News
İnternetten alışverişte yeni dönem: Ürün iade süreci değişti
reklam

Ticaret Bakanlığı’ndan gelen açıklamaya göre, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde tüketici yararına yeni düzenlemeler yapılmıştır.

Açıklamada, 23 Ağustos 2022 tarihli ve 31932 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelikle, tüketicilerin cayma hakkı kullanımı sırasında kargo iade masraflarının hangi tarafça karşılanacağına sözleşme öncesinde karar verilmesi ve cayma hakkı istisnalarının kapsamının genişletilmesi hakkında mevzuat değişikliği gerçekleştirildiği belirtildi.

Ayrıca, 28. Tüketici Konseyi’nde sunulan öneriler ve Bakanlık tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda bu değişikliklerin hayata geçirildiği bildirildi.

Bakanlığın açıklaması şöyle:

“Mesafeli satışlarda iade edilen ürüne ilişkin kargo ücreti tüketiciye yüklenemeyecek. Tüketiciler mesafeli olarak yapılan sözleşmelerde cayma haklarını kullanmaları durumunda iade kargo ücretlerinin satıcı veya sağlayıcı tarafından karşılanması uygulaması devam edecektir. Bu durum, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un temel amacını oluşturan tüketicilerin ekonomik menfaatlerinin korunmasını sağlamaktadır.”

“Cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayar gibi ürünlerde tüketici cayma hakkı devam edecektir.”

Tüketicilerin sıkça kullandığı elektronik ürünler olan cep telefonları, akıllı saatler, tabletler ve bilgisayarların mesafeli satışlarda cayma hakkı kullanılamayacağına dair değişiklik yeniden değerlendirilmiş ve bu ürünler cayma hakkı istisnaları kapsamından çıkarılmıştır. Bu sayede, tüketicilerin e-ticaret platformlarında daha güvenli bir alışveriş deneyimi yaşamaları hedeflenmektedir.

ARABULUCUYA BAŞVURMA ŞARTI

1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek düzenlemeye göre, tüketicilerin satıcılar ve sağlayıcılar tarafından doğru bir şekilde bilgilendirilmesi amacıyla mesafeli sözleşme kurulmadan önce ve ön bilgilendirme formu aracılığıyla tüketici uyuşmazlıkları ile ilgili parasal limitler dahilinde tüketici mahkemelerinin görev ve yetki alanına giren uyuşmazlıklarda, mahkemeye başvurmadan önce arabulucuya başvuru şartı getirilecektir.

Bu doğrultuda, Bakanlık, tüketicilerin ekonomik menfaatlerini korumaya yönelik mevzuat çalışmalarına azami hassasiyetle devam edecektir.

reklam

YORUM YAP