reklam
reklam
DOLAR39,1011% 0.04
EURO44,4609% 0.52
STERLIN53,0381% 0.6
FRANG47,6494% 1.01
ALTIN4.204,13% 1,96
BITCOIN108.842,47-0.076
reklam

İnternetten Alışverişte Ürün İade Kargo Ücretini Satıcı Ödeyecek

Yayınlanma Tarihi : Google News
İnternetten Alışverişte Ürün İade Kargo Ücretini Satıcı Ödeyecek
reklam

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Resmi Gazete’nin 23 Ağustos 2022 tarihinde yayımlanan yönetmelikle, tüketicilerin cayma hakkını kullanırken kargo iade masraflarının hangi tarafça karşılanacağının sözleşme öncesinde belirlenmesine ve cayma hakkı istisnalarının kapsamının genişletilmesine dair mevzuatta değişiklik yapıldığı hatırlatıldı. Bu değişikliklerin 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanıyor.

4 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirilen 28. Tüketici Konseyi toplantısında gündeme getirilen öneriler ve Bakanlığın değerlendirmeleri sonucunda, iade kargo ücretlerinin satıcı veya sağlayıcı tarafından karşılanacağı uygulamasının korunmasına yönelik yeni bir mevzuat değişikliği yapıldığı belirtildi. Bu sayede, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un temel amaçlarından biri olan tüketicilerin ekonomik menfaatlerinin korunması sağlanmış oldu.

CAYMA HAKKI DEVAM EDECEK

Açıklamada, tüketicilerin sıkça satın aldığı elektronik ürünler arasında yer alan cep telefonları, akıllı saatler ve bilgisayarların, mesafeli alışveriş kapsamındaki cayma hakkından yararlanamayacağına dair önceki değişikliğin yeniden gözden geçirildiği ifade edilerek, bu ürünlerin cayma hakkı istisnaları kapsamından çıkarıldığı vurgulandı.

Böylece, bu ürünler için de cayma hakkını kullanabilme imkânının korunduğu belirtilirken, “Tüketicilerimizin e-ticaret siteleri ve platformlar gibi alanlarda mesafeli olarak kurulan sözleşmelerde daha güvenli bir alışveriş deneyimi yaşamaları hedeflenmektedir.” değerlendirmesi yapıldı.

Yürürlüğe girecek olan düzenlemeyle, 1 Ocak 2026’da tüketicilerin satıcı ve sağlayıcılar tarafından doğru bir şekilde bilgilendirilmesi amacıyla ön bilgilendirme formunda değişiklik yapıldığı belirtildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Mesafeli sözleşme kurulmadan önce ve ön bilgilendirme formuyla tüketici uyuşmazlıklarına yönelik parasal limitler dahilinde tüketici mahkemelerinin görev ve yetki alanına giren uyuşmazlıklar için mahkemeye başvurmadan önce arabulucuya başvurulması gerektiğine dair bilgiye yer verilmesi zorunluluğu düzenlenmiştir. Bu kapsamda, Bakanlığımız, tüketicilerin ekonomik menfaatlerini korumaya yönelik mevzuat çalışmalarına azami özen göstermeye devam edecektir.”

reklam

YORUM YAP