

AKP, üzerinde çalıştığı infaz paketiyle ilgili genel çerçeveyi TBMM’de grubu bulunan partilerin yöneticilerine aktararak bilgilendirme yaptı.
TBMM Genel Kurulu devam ederken, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, partilerin grup başkanvekillerini ‘Danışma Kurulu’ odasına davet etti. Toplantıda, haziran ayına kadar çıkarılması gereken, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği düzenlemeleri de içeren iki torba kanun teklifi ile kamuoyunun beklentisini artıran infaz paketi konuları değerlendirildi.
Abdullah Güler, üzerinde çalıştıkları infaz paketiyle ilgili grup başkanvekillerine bilgi verdi ve bayramdan önce infaz düzenlemesi ve iki torba kanun teklifinin çıkarılması konusunda çalışmaların hızlandırılmasına destek istedi.
Toplantıda grup başkanvekillerine herhangi bir taslak metin sunulmadı, ancak çalışmaların ilerleyişi hakkında müzakere yapıldı.
Kamuoyundaki beklentiler göz önünde bulundurularak, toplumda rahatsızlık ve endişe doğurabilecek konular da dikkate alınarak infaz düzenlemesinin bayramdan önce çıkarılmasına yönelik bir irade ortaya konuldu.
Bu çerçevede, AKP’nin en kısa sürede, büyük olasılıkla pazartesi günü infazla ilgili kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sunacağı belirtildi. Teklifin iki gün sonra komisyonda görüşülerek Genel Kurul’a getirilmesi planlanıyor.
İNFAZ PAKETİ TASLAĞI
AKP’nin sunmayı planladığı infaz paketi taslağında, 31 Temmuz 2023 öncesi suçlarla ilgili COVID düzenlemesi, hasta ve yaşlıların tahliyesi, hamile hükümlülere evde infaz, özel infaz türleri kapsamında değerlendirilecek sürenin genişletilmesi, cezasızlık algısının ortadan kaldırılması amacıyla 2 yılın altında hapis cezası alanların 8’de 1 veya 10’da 1 oranında hapis yatması gibi başlıklar yer alıyor.
TERÖR SUÇLULARI DA DAHİL EDİLECEK Mİ?
AKP’nin sunmayı planladığı infaz paketinde ‘infazda eşitlik’ ilkesi esas alınacak. Bu doğrultuda terör suçluları da düzenlemeye dahil edilecek. Terör suçluları, adli suçluların faydalandığı indirimlerden yararlanabilecek. İnfaz ile ilgili düzenlemeler eşitlik ilkesine dayansa da cinsel suçların kapsam dışında tutulabileceği ifade ediliyor.
Anayasa Mahkemesi’nin Türk Ceza Kanunu’nun 220 ve 314’üncü maddelerinde yer alan ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenlerin’ cezalandırılmalarına yönelik düzenlemelerin iptaliyle ortaya çıkan boşluk, yeni torba kanun teklifinde giderilecek. Bu düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçesi doğrultusunda olacağı kaydedildi. Anayasa Mahkemesi, söz konusu maddeleri ‘örgüt adına suç işleyen kişinin örgüt üyelerine göre daha ağır cezalarla karşılaşmasına neden olabileceğine’ vurgulayarak iptal etmişti.
Torba kanun teklifinde ceza infaz kurulları ve idari gözlem kurullarının yetkilerinin tutuklular lehine yumuşatılması da planlanıyor.
Mahkumların ıslahına yönelik ayrıntılı düzenlemelerin de infaz paketinde yer alması bekleniyor. Bu çerçevede, kamu hizmetinde çalışma, eğitim verilmesi ve meslek öğretme gibi yöntemlerle mahkumların ıslahına yönelik ayrıntılı düzenlemeler gerçekleştirilmesi hedefleniyor.