

Halk TV‘de İsmail Küçükkaya‘nın konuğu Gazeteci İsmail Saymaz oldu. Ev hapsinde bulunması sebebiyle İsmail Saymaz, canlı bağlantı ile Yeni Bir Sabah programında yer aldı.
İsmail Saymaz, terör örgütü PKK’nın feshinin ardından gündeme gelen infaz düzenlemesi ve af tartışmalarını değerlendirdi.
İsmail Saymaz PKK’nın feshi metnini nasıl değerlendirdi? Levha mı indi, silah mı bırakıldı?
Saymaz, İmralı Süreci‘ni başlatan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli‘nin terör örgütü PKK’nın lideri Öcalan’a “Umut Hakkı”nı hatırlattığını belirtti.
Saymaz, sürecin “diş sıktıracak” kadar zorlu olabileceğini ifade ederek sözlerine şunları ekledi:
- Bu süreç aniden gelişmeyecek. İktidar kesiminin anlattığı olaylar zaman alacak. Bir anda olması olası değil. Herkesin sabırlı olmaya ihtiyacı var. Dişlerini sıkmaları gereken günler olacak. Özellikle bunu belirtiyorum. Zor süreçlerdir bunlar. Ayrılıkçı hareketlerin çözüme kavuştuğu durumları inceleyince, Kolombiya, Sri Lanka, İspanya ve İngiltere’de bir dizi anlaşmalar yapılıp iptal edildiğini de görüyoruz. Barış havası bazen daha şiddetli çatışmalarla değişebiliyor.
- Buna bağlı olarak sabırlı olmamız lazım. Herkesin dişini sıkarak beklemesi gerekecek.
“Güney Afrika’nın İkna Edildiğine Dair Bilgim Var”
Saymaz, terör örgütü PKK’nın üst kadrolarının İsveç, Norveç ve Güney Afrika‘ya taşınabileceğine dair açıklamalarda bulundu. Saymaz, “Kandil ile birlikte PKK’nın yoğun şekilde bulunduğu Mahmur kamplarının da boşaltılması planlanıyor ve PKK’nın yönetici kadrosunun bu ülkelere gönderilmesi düşünülüyor. Avrupa’da müzakerelerin İsveç ile yapıldığı, İsveç’in kabul ettiği, Norveç’in şartlı bir evet dediği söyleniyor. Ayrıca Güney Afrika’nın da ikna edildiğine dair bilgilere sahibim.” ifadesini kullandı.
Saymaz, terör örgütü üyelerinin silah bırakma ve silahları devlete teslim etme süreçlerini de anlattı.
“1300 PKK’lı Türkiye’ye Dönebilir”
Saymaz, silah bırakmaların belirli noktalarda gerçekleşebileceğini şöyle açıkladı:
- PKK’dan beklenenler var. İlk olarak, silahların bırakılması gerekecek. Bu silahlar nerede, kimlerin gözleminde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilecek? Bununla ilgili birkaç senaryo mevcut. Bazıları, Irak Kürdistanı yönetimi altında Barzani’nin gözetiminde olabileceğini iddia ediyor. Diğer ihtimaller ise Birleşmiş Milletler veya MİT‘in denetiminde teslim edilmesi yönünde görüşler içeriyor.
- Yavaş bir süreç olacağa benziyor. Bunun yanı sıra Kandil ile birlikte Mahmur kamplarının da boşaltılması söz konusu olacak.
- Örgüt içinde silaha elini sürmemiş yaklaşık 1300 kişinin Türkiye’ye döneceği ve normal hayata katılacağını öngörüyoruz. Iraklıların Irak’ta, Suriyelilerin Suriye’de, Türk vatandaşlarının ise Türkiye’ye dönüşü için adımlar atılması bekleniyor.
Af Olacak mı, Kimleri Kapsayacak? Öcalan’a Ne Olacak?
Saymaz, af ve infaz düzenlemeleri üzerine tartışmalara da değindi. Saymaz, şu şekilde konuştu:
- Türkiye’de hızlı bir biçimde geri dönüş sürecine dair bir planlamanın gerektiğini vurguladı. Bu ilk adım. Ardından geniş bir infaz düzenlemesinin gelmesi bekleniyor. Bunun adı af olarak geçmiyor çünkü af ile ilgili tartışmalar mevcut. FETÖ’cüler, cinsel suçlar, kadın cinayetleri gibi konular da tartışma konusu. Bu açıdan PKK’lılara yönelik geniş infaz düzenlemesi yapılacağı söyleniyor.
- Ayrıca, umut hakkı konusunun da gündeme gelebileceğini hatırlattı. MHP Lideri Bahçeli, 22 Ekim’de bu konuyu gündeme getirmişti. Öcalan’a, “Eğer sen silahı, örgütü silah bırakmaya ikna edeceksen, bunu mecliste anlat. Gerekirse umut hakkını da verebiliriz.” denildi. Öcalan’a uygulanan tedbirin niteliği de değişebilir; yani, şu anki durumu iki üç mahkumla sınırlı iken, ileride bir ev düzenlemesine geçerek hayatına devam edebilir.” ifadesinde bulundu.