

ÖZLEM GÜVEMLİ / NEFES
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta evine yapılan şafak baskının ardından gözaltına alınmasına yönelik protestolar sırasında, İBB’nin işlettiği metrolarda İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı döneminde Türkiye genelinde yaptığı konuşmaların dinletilmesine ve videolarının yayınlanmasına yasak getirildiği bildirildi.
YASAK KARARI GÖZALTINDAN BİR GÜN SONRA VERİLDİ
Yasağın gerekçesi, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan 7 ihbar ve 2 mail üzerine belirlendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu, 20 Mart 2025 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bir yazı gönderdi.
Yazıda, 9 ihbarın içeriklerinde belirtilen konuların İBB’ye bağlı toplu taşıma araçlarının istasyonlarında tekrar edip etmediğinin araştırılması talep edildi. Eğer suç teşkil eden bir anons tespit edilirse engellenmesi ve bu anonsu gerçekleştirenler hakkında işlem yapılması istendi.
Başsavcılık, 9 ihbarı İBB’ye ileterek gereğinin yapılmasını talep etti. Bu talep üzerine anonsların durdurulmasına karar verildi.
Aynı dönemde İmamoğlu ve tutuklu diğer belediye başkanlarının afiş ve pankartlarının asılması da yasaklandığı ortaya çıktı.
İSTİKLAL MARŞI’NA YAPILAN İHBAR
Yasağa gerekçe oluşturan ihbarlarda, “ayaklanın” çağrıları yapıldığı öne sürüldü.
İhbarlardan birinde, “Gayrettepe metroya bindiğimde metro anons sisteminde Ekrem İmamoğlu’nun İstiklal Marşı okuduğu bölüm ve ‘o sandık gelecek’ şeklinde propaganda yapılıyor,” ifadeleri dikkat çekti.
İhbarların diğer örnekleri ise şöyle:
“Benim yakınlarım şu anda ilgili metro hattında. Orada Ekrem İmamoğlu ile alakalı konuşma yapılıyormuş. Farklı detaylar, olumsuz.”
“Metronun hoparlöründen İmamoğlu’nun konuşması yayınlanıyor. İnsanlar tartışma yaşıyor. Bütün istasyonlarda aynı sorun var.”
“Provokatif sesler geliyor. Burada bir topluluk yok, İmamoğlu konuşmasını açmışlar.”
“Tramvay istasyonunda Ekrem İmamoğlu’nun sesi verildi. ‘Korkmuyorum, başaracağız’ gibi şeyler söylüyordu.”
“1 saat önce Bostancı Dudullu Metrosu’nda anonslar yapılıyordu. Anonsun sonunda ‘ayaklanın Türk halkı’ deniyordu.”