

Evde bakım ve işlerini yürüten milyonlarca kadının gayretinin maddi bir karşılığı yok. Ücretsiz ev içi çalışan kadınlar, aynı zamanda güvencesiz bir durumda kalıyor. Evli oldukları erkeklere bağlı olarak şartları oluşan kadınların emekli olma şansı ise bulunmuyor.
Uzun zamandır gündemde olan ev kadınlarına emeklilik hakkı ile ilgili ilk resmi açıklama, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yapıldı. Daha önce iktidara yakın medyanın 2028 yılında bir düzenleme yapılacağına ilişkin haberinin ardından, Işıkhan bu düzenleme için daha erken adımlar atılacağının sinyalini verdi.
Bugün gerçekleştirilen basın toplantısında Işıkhan, gazetecilerin sorusu üzerine şu ifadeleri kullandı:
“Ev kadınlarına emeklilikle ilgili bir çalışmamız olacak. İnşallah Haziran veya Temmuz aylarında altyapısını hazırladıktan sonra Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunacağız. İçeriği henüz netleşmedi. Bir analiz yapmamız gerekiyor. Ev kadınlarının emeklilik hakkının sınırlarını çok iyi belirlememiz lazım. Kaç çocuğu var, engelli olup olmadığı, hizmet süresi gibi faktörler değerlendirilecek. 2028’den önce tamamlayacağız.”
Daha önce Sabah Gazetesi, hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, aktif sigortası ya da sosyal güvencesi bulunmayan ev kadınları için Cumhurbaşkanlığı, Çalışma, Aile, Hazine ve Maliye ile Sağlık bakanlıklarının bir proje üzerinde çalıştığını belirtmişti.
2028 YILINDA TAMAMLANMASI BEKLENİYORDU
Buna göre kadınlar, isteğe bağlı sigorta kapsamında sosyal güvenlik sistemine dahil edilecek ve prim ödeyerek emekli olma şansı yakalayacaklardı. Düzenlemenin, 2028 yılında başlaması planlanıyordu; ancak Işıkhan, “2028’e gelmeden tamamlayacağız” diyerek yeni bir zaman çerçevesi sundu.
DESTEĞİN ASGARİ ÜCRETLE SINIRLI OLMASI PLANLANIYOR
Kadınların ödeyeceği pirimin üçte birinin devlet tarafından finanse edilmesi öngörülmekte. Bahsedilen desteğin asgari ücretle sınırlı olması bekleniyor. Ancak yüksek prim ödeyen kadınlar, daha yüksek emekli maaşına sahip olabilecek.
Hangi şartları taşıyanlar emekli olabilecek?
- Sigortalılık sebebiyle aylık almayan kişiler,
- 18 yaşını doldurmuş olanlar,
- Sosyal sigorta güvencesi bulunmayan kişiler,
- Zorunlu olarak sigorta yaptırmasını gerektiren işlerde çalışmayanlar,
- Ev hanımı olarak emekli olmak için başvuruda bulunacak kadınların gelir vergisine muaf olduklarını kanıtlayan belgeleri olanlar
Sabah’a konuşan AKP kaynakları ise şu bilgileri aktardı:
“Aile yılı boyunca kadınların hem istihdama dahil edilmesi, hem de hayatlarının sonuna dek sosyal güvenceye ve aylığa sahip olmaları için çalışmalarımıza hız verdik. Ağustos ayından sonra bu konuyu yavaş yavaş ele alacağız. Projenin hayata geçirilmesi için adımlar atılacak. Maliye Bakanlığımızın yeşil kartını görmemiz gerekiyor; bütçede bunun karşılığı olmalı. Devlet katkısının bir liranın dahi karşılığı olmalı ve 2026 bütçesine konulmalı.”
EV KADINLARI NE KADAR YÜKSEK PRİM ÖDERSE, EMEKLİ MAAŞLARI DA O KADAR YÜKSEK OLACAK
Ev kadınları, prim ödeyerek sosyal güvenlik kuruluşu aracılığıyla emekli olabilecekler. Prim miktarına kadınlar kendileri karar verecek. Bunun yanı sıra, 9 bin gün prim ödemesi ve 58 yaşını doldurma şartı aranacak. Prim ödeme aralığı da en az brüt asgari ücretin yüzde 32’si ile en fazla brüt asgari ücretin 7.5 katının yüzde 32’si arasında değişiklik gösterecek. Ev kadınları yüksek prim ödedikçe, emekli maaşları da o kadar yüksek olacak.