

Tel Aviv Üniversitesi'nde gerçekleştirilen çığır açan bir çalışma, hayvanların bitkilerin yaydığı, insan kulağının duyamadığı gizli seslere yanıt verdiğini ortaya koydu.
Bilim insanları, bu seslerin bitkilerle hayvanlar arasında daha önce keşfedilmemiş bir etkileşim ağına işaret edebileceğini belirtiyor.
Araştırma, dişi güvelerin stres altında olan domates bitkilerinden yayılan sesleri algılayarak, bu bitkilere yumurtlama cesareti göstermediklerini kanıtladı. Bu durum, güvelerin bitkilerin sağlık durumunu ses aracılığıyla algılayabildiğini öne sürüyor.
İki yıl önce benzer bir ekip, bitkilerin stres altında iken ultrasonik sesler yaydığını ilk kez belgelerle ortaya koymuştu. Bu sesler insan kulağı tarafından duyulamasa da, birçok böcek, yarasa ve bazı memeliler tarafından algılanabiliyor.
Tel Aviv Üniversitesi'nden Prof. Yossi Yovel, “Henüz erken aşamalardayız, ancak hayvanların bitkilerden gelen seslere bağlı olarak çeşitli kararlar alabileceğini tahmin edebiliriz: örneğin polen taşıyıp taşımamak, içinde gizlenmek veya besin olarak tüketmek gibi” açıklamasında bulundu.
Bitkiler Birbirini Anlayabilir mi?
Tel Aviv Üniversitesi'nden başka bir araştırmacı Prof. Lilach Hadany, bu seslerin bitkiler arasında iletişim sağlamak için de kullanılabileceğini ifade ediyor. Örneğin, bir bitki kuraklık kaynaklı strese girdiğinde, etrafındaki diğer bitkiler bu sesi algılayarak su kullanımını azaltabilir.
Araştırmacılar, bitkilerin bilinçli ya da duygusal varlıklar olmadığının altını çiziyor. Bu sesler, çevresel koşullardaki değişimlerin fiziksel etkileriyle ortaya çıkıyor.
Prof. Hadany'e göre, bu durum, bitkiler ve hayvanların birlikte evrim geçirerek hem bu sesleri oluşturma hem de algılama yeteneklerini geliştirmiş olabileceğine işaret ediyor.