reklam
reklam
DOLAR39,0334% 0.29
EURO44,2793% 0.52
STERLIN52,7916% 0.76
FRANG47,4978% 1.14
ALTIN4.219,51% 2,33
BITCOIN109.060,01-1.989
reklam

İBB’ye 4’üncü Dalga Operasyon: KİPTAŞ’ta 2019’dan Beri Yapılanlar Ortaya Kondu

Yayınlanma Tarihi : Google News
İBB’ye 4’üncü Dalga Operasyon: KİPTAŞ’ta 2019’dan Beri Yapılanlar Ortaya Kondu
reklam

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gerçekleştirilen 4’üncü dalga operasyonunda, İSTAÇ ve KİPTAŞ’ın üst düzey yöneticileri de dahil olmak üzere 49 kişi için yakalama ve gözaltı kararı alındı.

İBB’YE 4’ÜNCÜ DALGA OPERASYONDA GÖZALTILAR

Şafak operasyonu kapsamında gözaltına alınan isimler arasında KİPTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kurt da yer alıyor.

TOKİ’de uzun yıllar üst düzey görevlerde bulunan Ali Kurt, İBB’de KİPTAŞ Genel Müdürlüğü ve ardından Şehircilik Grubu Başkanlığı gibi görevlerde bulundu.

AKP döneminde 220 milyon dolarlık borçla KİPTAŞ’ı devralan Ali Kurt, 2019’dan bu yana İBB iştirakinin borçlarını kapatıp kara geçirerek önemli bir başarıya imza atmıştı.

İstanbul’un depreme hazırlık sürecinde riskli yapı dönüşümünü üstlenen Ali Kurt yönetimindeki KİPTAŞ, bu dönemde kamu bankalarının desteği olmaksızın binlerce yapının dönüşümünü gerçekleştirdi.

KİPTAŞ’TA 2019’DAN BU YANA YAPILANLAR ORTAYA ÇIKTI

Ali Kurt döneminde KİPTAŞ’ın geçirdiği değişim ve yapılan projeler şöyle sıralanıyor:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ, 2019 yılında yönetim değişikliğinden sonra borç yükü gibi birçok sorunla karşı karşıya kaldı. Ancak, bu dönemde kentsel dönüşüm ve sosyal konut projelerinde önemli bir ilerleme kaydedildi.

2019’da KİPTAŞ devralındığında şirketin 220 milyon dolarlık borcu bulunuyordu. Kamu bankalarına olan borç ise 240 milyon lira (yaklaşık 40 milyon dolar) civarındaydı. Bu borçlar, faizleriyle birlikte yeni dönemin ilk yıllarında ödendi. Ancak borçlar nedeniyle genel müdürlük binası ipotek altına alındı.

Yeni yönetim, genel kurul süreçlerindeki gecikmeler sebebiyle tapu dairelerinde imza yetkisini yaklaşık 1,5 yıl sonra alarak kullanabildi. Bu durum, daha önce üretilmiş konutların tapularının bile verilmesini engelledi. Aynı dönemde İBB Meclis çoğunluğunu elinde bulunduran AK Parti grubu, KİPTAŞ’a ait birçok gayrimenkul üzerinde düzenlemeler yaptı.

Bütün bu zorluklara rağmen, KİPTAŞ yeni projeleri hayata geçirmeye devam etti. Son beş yıllık süreçte 18.278 bağımsız birim üretildi. 25 yıl önceki dönemde 1.632 riskli bağımsız birime çözüm üretilirken, yeni yönetim bu sayıyı 2.511’e çıkardı.

Türkiye’de sabit taksitli ve dönemin asgari ücretinin altında ödeme planı sunan 2.095 bağımsız birimden oluşan sosyal konut projesi hayata geçirildi. Tüm konutlar anahtar teslim olarak kullanıma sunuldu. Ayrıca çevre dostu yapılarla sosyal konut projelerinde yenilikler yapıldı.

2021 yılında hayata geçirilen “İstanbul Yenileniyor” sistemi ile bugüne kadar 1.8 milyon kişinin yaşadığı 500 binin üzerinde riskli bağımsız birim için başvuru aldı. Başvuru yapanlardan 120 bin kişinin ikamet ettiği 32 bin bağımsız birimi kapsayan 1.001 noktada dönüşüm için salt çoğunluk sağlandı. Ancak bu süreçte KİPTAŞ’ın kefil olmasına rağmen kamu bankaları, dar gelirli vatandaşlara kredi kullandırmadı.

Sonuç olarak, KİPTAŞ tüm taahhüt ettiği projeleri tamamlayarak önemli bir başarı elde etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı Kentsel Dönüşüm Mali Destek Paketi ile “İstanbul Yenileniyor” sistemine başvuran dar gelirli ve emeklilere yapım maliyetinin yüzde 65’ine varan destek sağlandı.

reklam

YORUM YAP