reklam
reklam
DOLAR39,0306% 0.29
EURO44,1730% 0.29
STERLIN52,6897% 0.56
FRANG47,4025% 0.94
ALTIN4.196,77% 1,78
BITCOIN109.829,96-0.996
reklam

İBB’ye 4. dalga operasyonu: Avrasya Tüneli’ni yapanlar da gözaltında

Yayınlanma Tarihi : Google News
İBB’ye 4. dalga operasyonu: Avrasya Tüneli’ni yapanlar da gözaltında
reklam

Halktv.com.tr – ÖZEL HABER

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik “mali suçlar” soruşturmasında 4. dalga operasyonu başlamış durumda. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bu operasyon kapsamında, aralarında 49 kişi hakkında yakalama ve gözaltı kararı alındı. Gözaltına alınanlar arasında dikkat çekici projelere imza atan Yapı Merkezi şirketinin yöneticileri de bulunuyor. Gözaltı listesinde Yapı Merkez İnşaat Ortakları Mustafa Başar Arıoğlu, Erdem Arıoğlu ve Sami Özge Arıoğlu’nun olduğu belirtiliyor. Bu isimlerin, Avrasya Tüneli’ni inşa eden ve işleten şirketin sahipleri olduğu biliniyor.

MİLYARLARCA LİRALIK İHALELER

1965 yılında kurulmuş olan Yapı Merkezi, Türkiye ve yurtdışında pek çok büyük altyapı projesine imza atmıştır. Şirketin üstlendiği bazı önemli kamu ihaleleri arasında şunlar yer alıyor:

Kirazlı-Halkalı Metro Hattı: Yaklaşık 22,5 milyar TL bedelle Yapı Merkezi’ne verilmiştir. Nurdağı-Malatya Hat Kesimi: TCDD tarafından düzenlenen ihalede, Yapı Merkezi ve ortağı CDT İnşaat, 4,4 milyar TL değerinde elektromekanik işler ve T7 Tüneli ripaj yapımını üstlenmiştir. Tanzanya Demiryolu Projesi: Yapı Merkezi, Tanzanya’da Darüsselam-Morogoro demiryolu hattının inşası için 1,2 milyar dolarlık ilk etap ve 1,9 milyar dolarlık ikinci etap projelerini üstlenmiştir. Ayrıca, Yapı Merkezi, Güney Koreli SK E&C firmasıyla birlikte Avrasya Tüneli projesini hayata geçirmiştir. Bu proje, İstanbul Boğazı’nın altından geçerek Asya ile Avrupa kıtalarını karayoluyla birleştiren bir tüneldir ve Yap-İşlet-Devret modeliyle tamamlanmıştır. Projenin toplam maliyeti yaklaşık 1,245 milyar dolar olarak hesaplanmaktadır.

Avrasya Tüneli’nin işletmesini üstlenen Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), Yapı Merkezi ve SK E&C ortaklığıyla kurulmuştur. Tünelin işletme süresi 2041 yılına kadar devam edecek ve bu süre zarfında ekonomik katkısının 8,6 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.
Ayrıca, 2021-2023 yılları arasında Avrasya Tüneli için kamu bütçesinden toplam 2,9 milyar TL garanti geçiş ücreti ödemesi yapılmıştır.

reklam

YORUM YAP