reklam
reklam
DOLAR38,7688% -0.02
EURO43,2383% 0.47
STERLIN51,3475% 0.37
FRANG46,0765% 0.46
ALTIN4.027,58% -0,19
BITCOIN103.694,49-0.762
reklam

İBB’den “Yalanlar ve Gerçekler” açıklaması

Yayınlanma Tarihi : Google News
İBB’den “Yalanlar ve Gerçekler” açıklaması
reklam

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 19 Mart’ta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ekibinin gözaltına alındığı operasyon sonrasında başlattığı “Yalanlar ve Gerçekler” açıklamalarına devam ediyor.

Operasyon sonrası İmamoğlu ve bazı İBB bürokratları tutuklandı. Söz konusu soruşturma kapsamında gizlilik kararı olmasına rağmen, iktidar yanlısı medya ve diğer platformlarda İBB hakkında çeşitli iddialar dile getirildi.

Bu durum karşısında İBB, dezenformasyonu engellemek amacıyla “Yalanlar ve Gerçekler” adlı bir kampanya başlatarak, söz konusu iddialara yanıt veren açıklamalar yayımlamaya başladı.

Belediyeden yapılan son açıklamada, “Teknik şartnameler ihale alan şirkete yaptırıldı”, “adrese teslim ihale”, “özel düzenleme” iddialarının yanıtları verildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

ŞARTNAMELERİ FİRMA ÇALIŞANI İMZALADI YALANI

Yalan: İBB Bilgi Teknoloji Müdürlüğü tarafından başlatılan ihalelerin teknik şartnameleri, kazanılan firmanın personeli tarafından hazırlandı iddiası.

Gerçek: Teknik şartnameler her zaman idare tarafından oluşturulmakta ve belediye personeli tarafından EKAP sistemine yüklenmektedir. Kamu kurumları, alacakları ürün veya hizmetlerin teknik yeterliliğini değerlendirmek amacıyla üretici veya distribütörlerden teknik dokümantasyon istemekte, bu yasal bir uygulamadır. Nihai teknik şartname ise sadece idare tarafından belirlenir ve kayda alınır.

ADRESE TESLİM İHALE YALANI

Yalan: İBB, sadece belirli bir firmaya 13 ihale vererek adrese teslim ihale yöntemi kullandı iddiası.

Gerçek: İddia edilen ihaleler, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 19. maddesi gereği açık ihale usulü ile gerçekleştirilmiş ve süreç boyunca itiraz yapılmamıştır. İhalelere tüm firmaların katılması mümkündür ve şartnamelerde rekabeti engelleyici maddeler yer almamaktadır.

FİRMAYA ÖZEL DÜZENLEME YALANI

Yalan: ‘App Framework’ ismi ile firmanın özel şartnameye yazıldığı iddiası.

Gerçek: ‘App Framework’, özel bir marka olmayıp, yazılım geliştirme için genel çerçeve sistemlerini tanımlayan teknik bir terimdir. Herhangi bir markaya özel bir yönlendirme söz konusu değildir.

İHALEYE BELİRLİ FİRMALARIN GİRMESİ SAĞLANDI YALANI

Yalan: ‘Jira’ yazılımının şartnameye eklenmesi ile ihale sürecinin daraltıldığı ve sadece belli firmalar için yapıldığı iddiası.

Gerçek: ‘Jira’ yazılımı, dünya genelinde yaygın olarak kullanılan bir proje yönetim sistemidir ve İBB’de 2019’dan önce de kullanılmaya başlanmıştır. İhalede alt yüklenici çalıştırılmasına izin verilerek farklı tedarikçilerden temin imkânı sağlanmıştır. İhale süreci 28 gün sürmüş ve itiraz veya zeyilname talebi olmamıştır.

USÜLSÜZ İHALE YALANI

Yalan: 2023/155107 kayıt numaralı ihale usulsüz bir şekilde doğrudan verildi iddiası.

Gerçek: Aynı işe ilişkin ihale 2022 yılında açık ihale usulü ile ilan edilmiş; fakat teklif sunan iki firma yeterlilik kriterlerini karşılamadıkları için teklifleri değerlendirme dışı bırakılmış ve ihale iptal edilmiştir. İşin aciliyeti nedeniyle Kamu İhale Kanunu’nun 21/b maddesi çerçevesinde pazarlık usulü ile üç firma davet edilerek rekabet sağlanmıştır.

AYNI FİRMALAR TEKLİF VERDİ YALANI

Yalan: İhaleler ‘rakipsiz’ şekilde gerçekleştirildi, hep aynı firmalar teklif sundu iddiası.

Gerçek: İBB, ihalelere katılacak firmaları belirlemez. Her ihaleye tüm firmalar eşit koşullarla başvurabilir. İhaleler, EKAP’ta ilan edilmiş ve ilan süresi boyunca kamuya açık tutulmuş; hiçbir aşamada itiraz yaşanmamıştır. Rekabet koşulları yasalara uygun bir şekilde sağlanmıştır.

Bu tarz iddialar, kamuoyunu yanıltmayı hedeflenmekte ve şeffaf yönetilen ihale süreçlerini lekelemeye çalışmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tüm ilanlarını mevzuata uygun, denetime açık ve rekabetçi koşullarda gerçekleştirmeye devam etmektedir.

reklam

YORUM YAP