

Gazete Pencere’den Tolga Balcı ve Diken’den Furkan Karabay’ın haberlerine göre, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’na yönelik yürütülen operasyonun ikinci dalgasında yapılan sorgularda ilginç sorular gündeme geldi. İBB Kamulaştırma Şube Müdürü Fatih Özçelik’e, İBB Emlak İstimlak Daire Başkanı Kaan Sürmegöz’e 2020 yılına ait 722 liralık para transferinin neden yapıldığı soruldu. İmamoğlu’nun özel kalem müdürü Kadriye Kasapoğlu’na, kullandığı aracın yurt dışına neden çıktığı bilgisi istendi. Fakat Kasapoğlu, aracın ikinci el olduğunu belirtti. Yani, aracın yurt dışına çıktığı tarih ile ruhsat bilgileri karşılaştırıldığında, bu durum kolaylıkla anlaşılabilirdi. İş insanı Yılmaz Şimşek’e ise, emniyet sorgusu sırasında abisi ve kardeşi ile yaptığı telefon görüşmeleri hakkında, “Hangi iş ve işlem amacıyla irtibat kurdunuz?” sorusu yöneltildi. Şimşek, “Abim ve kardeşimle gündelik konuşmalar yapıyoruz” şeklinde yanıt verdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik gerçekleştirilen ikinci dalga operasyonda, hakkında gözaltı kararı verilen kişi sayısı 53’tü; ancak bir kişi daha gözaltına alınınca bu sayı 52 oldu. Emniyette yapılan ifade işlemlerinin ardından, gözaltında bulunanların bugün adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. Gözaltına alınan isimlere yöneltilen sorular, tartışmalara yol açtı. Örneğin, aynı iş yerinde çalışanların HTS kayıtlarının neden aynı konumda olduğu gibi sorular ifade tutanaklarına yansıdı.
‘Aracının Eski Sahibi Neden Yurtdışına Çıktı?’
26 Nisan’da gözaltına alınan Ekrem İmamoğlu’nun özel kalem müdürü Kadriye Kasapoğlu’na emniyet sorgusunda toplamda 18 soru yöneltildi. Kasapoğlu’na kullandığı aracın yurt dışına çıkışı soruldu ve dikkat çekici bir yanıt aldı: “O tarihte araç bana ait değildi. Söz konusu tarihlerde aracı önceki sahipleri kullanıyordu!” Kasapoğlu ayrıca, telefon görüşmeleri hakkında, “Benim işim telefonlara cevap vermek, randevu taleplerini planlamak, başkanın (İmamoğlu’nun) programını düzenlemektir. Hiçbirinin özel bir durumu yoktur” ifadelerini kullandı.
‘Abin ve Kardeşlerinle Neden Görüştün?’
Gözaltına alınan iş insanı Yılmaz Şimşek de emniyet sorgusu sırasında kardeşi ve abisiyle gerçekleştirdiği telefon görüşmelerinin kayıtlarıyla bir tablo eşliğinde sorgulandı. “Şahıslarla irtibat konusunu, hangi iş veya işlem amacıyla irtibat kurduğunuzu, her şahıs bazında ayrı ayrı açıklayınız” denildi. Şimşek ise, “Tabloda belirtilen şahıslar abim ve kardeşimdir. Aramızda olan gündelik konuşmalardır” şeklinde yanıtladı.
Eski İBB Genel Sekreterine ‘İmamoğlu’yla Neden Görüştüğün?’ Sorusu
Eski İBB genel sekreteri Mehmet Çakılcıoğlu’na, Ekrem İmamoğlu ve Murat Ongun’un da aralarında bulunduğu İBB çalışanlarıyla yaptığı telefon görüşmeleri hakkında sorular yöneltildi. Çakılcıoğlu, görüşmeleri görevinden dolayı yaptığını belirtti.
İSKİ Yetkilileri Ruhsat Nedeniyle Tehdit Edildi
Emniyette İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa’ya da, Muhittin Erusta isimli bir şahsın İSKİ hakkında “Benden rüşvet istediler” şikayetinde bulunduğu kaydedildi. Başa, Erusta’nın madencilik projesi için ruhsat talebinde bulunduğunu ancak bunun su havzasında olduğu için kabul edilmediğini ifade etti. Başa, “İSKİ yetkililerini tehdit ettiler, sözlü tacize varan mesajlar gönderdiler. Ruhsatlarının olmadığını, dolayısıyla olumlu görüş veremeyeceğimizi belirttik” dedi. Başa, Erusta ve ilgili firmayı İSKİ’ye davet ettiğini, tüm dosyaların incelendiğini, sonuç olumsuz olunca tehdit edildiğini ve bu nedenle koruma talebinde bulunduğunu açıkladı.
2020 Yılında Gönderilen 722 Liralık Para Transferi Neden Yapıldı?
26 Nisan’daki ikinci dalga gözaltılarında, İBB Kamulaştırma Şube Müdürü Fatih Özçelik’e, emniyetteki ifadesinde İBB Emlak İstimlak Daire Başkanı Kaan Sürmegöz’e 2020 yılında yaptığı 722 liralık para transferi soruldu. Özçelik, bu tarihte Reklam Yönetimi Şube Müdürü olan Sürmegöz ile aynı daire başkanlığında görev yaptığını belirterek, “Neden gönderdiğimi hatırlamıyorum” yanıtını verdi. Özçelik’e ayrıca İBB Emlak Müdürlüğü’nde görevli Yakup Öner ile yapılan görüşmenin sebebi soruldu. Öner’in İmamoğlu’nun teknik danışmanı olduğunu ifade eden Özçelik, “Yakup Öner belediye başkanı danışmanı olduğu için ve ben de bir şube müdürü olduğum için işle alakalı aramıştır. Kendisi benden yüksek bir makamda görev yapan bir kişidir, benim alanıma giren teknik konularda bilgi almak için görüşmüşümdür” dedi. Özçelik’in avukatları ise 722 liralık transfer ve Yakup Öner ile görüşmeye dair sorulara itiraz etti. Avukatlar, büyükşehir belediye başkanının teknik danışmanıyla 3,5 ay içerisinde sadece 3 kez toplam 18 dakika görüşülmesinin olağan bir durum olduğunu vurgulayarak, para transferi için de “İş arkadaşı olan biriyle arasındaki yedi ayda sadece 722 lira, suç neticesinde elde edilen bir para değil, yemek parası, halı saha parası, paylaştıkları tatlı parası vb. her şey olabilir” şeklinde savunma yaptı.
Son Dakika | İBB’ye ikinci dalga soruşturması: 52 kişi adliyeye sevk edildi
İBB Soruşturmasında Tuhaf Sorular: Kardeşlerinle Neden Konuştun?