reklam
reklam
DOLAR38,7513% 0.36
EURO43,6467% 0.26
STERLIN51,5334% 0.26
FRANG46,6434% 0.47
ALTIN4.149,91% 1,12
BITCOIN103.286,973.778
reklam

HSK Üyelik Adayları Belli Oldu! CHP Salonu Terk Etti

Yayınlanma Tarihi : Google News
HSK Üyelik Adayları Belli Oldu! CHP Salonu Terk Etti
reklam

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa ve Adalet Komisyonları’ndan oluşan Karma Komisyon, Genel Kurulda Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) için seçilecek 5 üyenin üç katı kadar adayı belirledi.

Karma Komisyon, HSK üyeliği için aday belirleme toplantısını AKP Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında gerçekleştirdi.

Toplantının açılışında Beyazıt, vefat eden TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder için başsağlığı diledi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yönelik gerçekleştirilen saldırıyı kınayan Beyazıt, “Siyaset alanında yapılan hiçbir saldırıyı kabul edilemez buluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Beyazıt, HSK üyeliği için aday olanların başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıklarının incelendiğini ve seçim evrakının hazırlanmasına yönelik Alt Komisyon raporunun sunulduğunu duyurdu.

Alt Komisyon üyelerine özverili çalışmaları için teşekkür eden Beyazıt, ardından Alt Komisyon Başkanı ve AKP Ankara Milletvekili Murat Alparslan’a söz verdi.

“101 Aday Adayı Geçerli Bulundu”

Alparslan, aday adaylarının belgelerinin incelendiğini belirterek, 101 aday adayının başvurusunun geçerli olduğu bilgisini paylaştı.

Yapılan incelemeler sonrası başvuru yapan tüm adayların HSK üyeliği başvuru şartlarını taşıdığını ifade eden Alparslan, Karma Komisyon Başkanı Yusuf Beyazıt da “Alt Komisyonun değerlendirmeleri sonucunda 48 Yargıtay üyesi, 6 Danıştay üyesi, 39 avukat ve 8 öğretim üyesi olmak üzere toplam 101 aday adayının başvurusunun geçerli olduğunu belirtti.”

CHP’den “Ayrı Oylama” Talebi

Toplantı sırasında CHP milletvekilleri, belirlenecek 15 aday için ayrı ayrı oylama yapılması önergesini sundu.

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, komisyonun her bir üyelik için üç aday belirleyeceğini, bu adayların üç aşamalı bir süreçte belirleneceğini vurguladı.

Anayasadaki seçim yöntemlerine ilişkin hükümleri hatırlatan Tezcan, ilk oylamada üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun gerekli olduğunu, bu oylamada aday belirlenemezse ikinci oylamada beşte üç çoğunluğun aranacağını ifade etti.

Tezcan, ikinci oylamada da nitelikli çoğunluk sağlanamazsa en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme yöntemiyle aday belirlemenin gerektiğini belirtti.

Anayasa değişikliği sırasında “kura usulü” itirazında bulunduklarını hatırlatan Tezcan, üçte iki ve beşte üç çoğunluğun kabul edildiğini, kura usulünün uzlaşma konusunu zedeleyebileceğini savundu.

Bülent Tezcan, 15 aday için ayrı ayrı oylama yapılmasını talep ettiklerini bildirdi.

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise 2017 tarihli Anayasa değişikliğiyle Meclis’e 7 HSK üyesi seçme yetkisi verildiğini hatırlattı.

HSK’deki nitelikli çoğunluğu seçilmiş yargıçların oluşturması gerektiğini belirten Emir, 2021’deki üye seçiminde uzlaşma sağlandığını, ad çekme uygulamasının yapılmadığını ifade etti. Emir, “İlk defa ad çekme usulü uygulanacak. Anayasanın 159. maddesi gereğince her bir adaylık için ayrı ayrı oylama yapılması zorunludur.” dedi.

“Yeni Seçim Yöntemine Gerek Yok”

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, HSK’nin adalet sisteminin önemli bir parçası olduğunu belirtti.

Seçimlerin şeffaflığının sağlanması için gayret göstermek gerektiğini vurgulayan Yüksel, Anayasanın 159. maddesi ve Hakimler ve Savcılar Kurulu Kanunu’nun 20. maddesinin hükümlerine dikkat çekti. Yüksel, bu maddelerde Karma Komisyonda her bir üyelik için üç aday belirleneceğinin düzenlendiğini ifade etti.

İlgili maddelerde seçim usulüne dair herhangi bir değişiklik yapılması gereğine vurgu yapan Yüksel, geçmişteki HSK üyelik seçimlerine atıfta bulunarak, herhangi bir yöntemin vazgeçilmeden devam etmesi gerektiğini ifade etti.

TBMM Anayasa Komisyonu Sözcüsü ve AKP Bursa Milletvekili Osman Mesten, Karma Komisyonun her bir üyelik için üç aday belirleyeceğini yineledi.

Komisyonun 2017, 2021 ve 2024’teki seçimlerdeki uygulamalarını aktaran Mesten, daha önceki seçimlerde oy pusulasında üç adet adayın işaretlendiğini sözlerine ekledi.

CHP’nin Önergesi Reddi

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar da adaylıklar için ayrı oylama yapılması gerektiğini söyledi.

Yeni Yol Partisi Ankara Milletvekili İdris Şahin, aday adaylarıyla ilgili düşüncelerinin olmadığını belirtirken, seçimlerin “görücü usulü” olduğunu savundu.

Toplantıların ardından CHP’nin önergesi oy çokluğuyla reddedildi. Sonrasında Tasnif Komisyonu oluşturularak HSK’ye seçilecek 5 üyenin üç katı aday belirlenmesi için seçime geçildi.

5 HSK üyeliği için 48 Yargıtay, 6 Danıştay, 8 yükseköğretim üyesi ve 39 avukat olmak üzere toplam 101 aday adayı seçime katıldı. Seçim süreci basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

CHP ve Yeni Yol Partisi milletvekilleri, Yargıtay üyeleri için yapılacak seçim sırasında yönteme itiraz ederek salonu terk etti. Diğer partilerin üyeleri ise oy kullanmaya devam etti.

Yaklaşık 7 saat süren komisyon toplantısı ve seçimlerin ardından HSK üyeliği için 15 aday belirlendi.

Genel Kurulda onaylanacak 15 aday şunlardır:

“Yargıtay üyeleri: Fuzuli Aydoğdu, Ömer Faruk Aydıner, Mustafa Yapıcı, Hakan Yüksel, İbrahim Temir, Hakan Türkön, Ergün Şahin, Seyfi Han, Şerafettin Saka. Danıştay üyeleri: Aysel Demirel, Cengiz Aydemir, Kemal Açıkgöz. Avukatlardan: Alişan Tiryaki, Hasan Oğuz Altınkaynak, Figen Şaştım.”

Genel Kuruldaki Seçim Süreci

TBMM Genel Kurulu, önümüzdeki haftalarda 5 HSK üyesi seçecek.

Karma Komisyonun belirlediği 15 aday arasından her bir üye için ayrı ayrı gizli oylama yapılacak. İlk oylamada üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu aranacak, eğer bu oylama sonuçlanamazsa ikinci oylamada beşte üç çoğunluk gerekecek. İkinci oylamada da hala üye seçilemezse, en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme yöntemiyle seçim gerçekleştirecek. Seçilen HSK üyeleri 4 yıl görev yapacak.

reklam

YORUM YAP