

ING Türkiye’nin, NielsenIQ iş birliğiyle gerçekleştirdiği Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması'nın 2025 yılı birinci çeyrek sonuçları açıklandı.
Bu araştırma, Türkiye’deki bireylerin tasarruf alışkanlıklarıyla ilgili dikkat çekici bulgular ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 46’sı tasarruf yapamadığını belirtirken, bu grubun yalnızca yüzde 29’u yakın dönemde tasarruf yapmayı planladığını ifade etti.
Tasarruf sahibi bireylerin oranı yüzde 54 ile son iki çeyrekle aynı seviyede kalırken, genç nüfusun tasarruf eğiliminde azalma yaşandığı görüldü. 25-44 yaş aralığında tasarruf sahipliği son üç çeyrektir artış gösterirken, 18-24 yaş grubunda bir gerileme yaşandı.
Gelecek Kaygısı Ön Sırada
Araştırmaya göre, tasarruf sahipleri arasında düzenli tasarruf yapabildiğini belirtenlerin oranı 7 puan artışla yüzde 86’ya ulaştı. Tasarruf yapma nedenleri arasında en yüksek orana sahip olan cevap “geleceğe yatırım” ile yüzde 43 olurken, “beklenmedik durumlara karşı güvence” ise yüzde 21 ile ikinci sırada yer aldı.
Her 5 kişiden sadece biri, hanelerinde başka bir kişinin de tasarruf yaptığını ifade etti. Finansal durumdan memnuniyet oranı ise yüzde 42 ile önceki çeyrekle benzer seviyelerde kaldı.
Araştırmaya göre, getiri beklentileri orta vadeden uzun vadeye kaydı. İlk çeyrekte uzun vadeli getiri beklentisi olanların oranı 4 puan artışla yüzde 46’ya çıkarken, orta vadeli getiri bekleyenlerin oranı yüzde 35’e geriledi.
Araştırma sonuçlarını yorumlayan ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdürü Yardımcısı Tuğçe Bora Kılıç, “Uzun vadeli getiriyi önceliklendiren bu eğilim, sermaye piyasalarına olan ilgiyi ve yatırım fonlarına yönelimi destekliyor” dedi.
Para da Altın da Yastık Altında
Bireylerin tasarruf tercihlerinde yastık altı birikimler ilk sırada yer aldı. Yüzde 31 oranına sahip olan “yastık altı altın ve değerli taş/metal” ile “yastık altı döviz ve TL nakit” bu grupta en yüksek oranı paylaştı. Bu seçeneklerin ardından yüzde 19 ile “TL vadeli mevduat” ve yine “altın, değerli taş ve metal hesapları” takip etti.
Bir diğer ifadeyle, tasarruf sahibi her beş kişiden biri TL vadeli mevduat hesabına sahip. Yatırım yapanların yüzde 18’i hisse senetlerini, yüzde 11’i bireysel emeklilik fonlarını, yüzde 5’i ise kripto paraları tercih etti. Yastık altı tasarruf sahibi olma durumu, özellikle 55 yaş ve üzeri bireyler arasında en yüksek seviyeye ulaştı.