

6 Şubat depremlerinin tahrip ettiği Hatay’ın Samandağ ilçesinde, yerel halkın beton santraline karşı sürdürdüğü mücadelenin devam ettiği bildiriliyor. Gürkal İnşaat tarafından işletilen hazır beton santralının kapasite artışına dair verilen “Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı, geçtiğimiz aylarda Hatay 3. İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Mahkeme kararında, seçilen proje alanının uygun olmadığı ve alternatif yerlerin değerlendirilmediği vurgulandı. Jeolojik, hidrolik ve hidrojeolojik açıdan yapılan etki alanı tespitinin hatalı olduğuna da dikkat çekilen kararda, “Beton üretim santralinin şehir merkezinde yer alması dolayısıyla bölge halkını, Asi Nehri’nin flora ve faunasını ve yakındaki eğitim kurumlarını olumsuz etkilediği” kaydedildi. Mahkeme ayrıca projenin tarım arazilerini de tehlikeye atabileceğini belirtti.
Mahkeme Bilirkişiden Rapor İstedi
Buna rağmen, santral mühürlendikten sonra ‘kapasite azalttığı’ savıyla yeniden faaliyete geçti. Bölgede yaşayanların, Samandağ Belediye Başkanlığı’na karşı açtığı ve Hatay 6. İdare Mahkemesi’nde devam eden davada, uyuşmazlık teknik boyutunun çözülmesi için bilirkişi incelemesi talep edildi. Mahkeme, bilirkişiden, dava konusu işlemlerdeki aykırılıkların mevcut olup olmadığının ve yapının bulunduğu alanın hukuki durumunu göz önünde bulundurarak izne veya ruhsata tabi olup olmadığını belirleyerek, ruhsata bağlanmasının mümkün olup olmadığını tespit etmesini istedi.
116 Bin 318 TL’lik Ceza!
Bilirkişi raporunda, “Dava konusu işlemdeki aykırılıkların mevcut olduğu, yapının imar mevzuatı açısından izne veya ruhsata tabi olduğu, ruhsata bağlanmasının mümkün olmadığı ve uyuşmazlık konusu imar para cezasının 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 42. maddesine uygun olarak hesaplandığı” bilgisi yer aldı. Bu kapsamda, santrale kesilen para cezasının toplam tutarı 116 bin 318 TL olarak belirlendi.