

15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgali sırasında ilk kurşunu atarak direnişin sembolü haline gelen gazeteci Hasan Tahsin, ölümünün 106. yılı dolayısıyla Konak Atatürk Meydanı’ndaki İlk Kurşun Anıtı önünde düzenlenen bir törenle anıldı.
Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Ortaokulu’nun öğretmen ve öğrencileri, basın mensupları, milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu ve anıta çelenk bırakıldı.
‘Hasan Tahsin Gazetecilerin Onurudur’
Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay, konuşmasında Hasan Tahsin’in gazetecilerin onuru olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“İzmir’i değerli kılan birçok unsur var. Bu unsurlardan en önemlisi, kurtuluş şehri olması ve cumhuriyetin temellerinin atıldığı yer olmasıdır. Ancak bu kurtuluş hikayesinin başlangıcında İzmir işgalinin kahramanca direniş noktası bulunmaktadır.
Bu direnişin simgelerinden biri olan Hasan Tahsin, gazetecilerin onuru ve İzmir’in gurur kaynağıdır. Hasan Tahsin’i tüm Türkiye tanıyor ve onun kahramanlık hikayesini herkes biliyor.
Fakat sadece Hasan Tahsin’in kahramanlığı gazetecilerin tek kahramanlığı olarak görülemez. İçtenlikle ifade ediyorum ki, bugün gerçekleri cesurca halka ulaştırmaya çalışan, doğru bilgiye erişim sağlamak için hiçbir şeyden çekinmeyen ve bunun sonuçlarını yaşayan gazeteciler de büyük birer kahramandır.”
‘Siz Uğur Mumcu’yu Nasıl Öldürürsünüz?’
Ülke olarak büyük bir hata yaptığımızı belirten Tugay, “İlk kaybettiğimiz, öldürülen gazeteci olduğunda toplumsal tepki vermek gerekiyordu. Günümüzde olan olayların temeli, geçmişte Abdi İpekçi, Uğur Mumcu gibi cesur gazetecilerin cinayetlerinde yeterince ses çıkarmayan ülkemizdir” dedi.
“Uğur Mumcu’ya nasıl kıyarsınız? Ülkesini ve insanlarını seven birine nasıl zarar verirsiniz? Bu konularla yüzleşmemiz lazım. Bugün birçok canı acıtan bir gerçeklik var ve hepimiz gelecekte daha temiz bir ülke umudunu taşırken, tutuklanan gazetecilere destek olma çabalarında bunu görüyoruz.”
‘Size İnsanlarımızın İhtiyacı Var’
Gazetecilik mesleğinin önemine dikkat çeken Başkan Tugay, “Bu şehrin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak içten duygularımla sizlere teşekkür ederim. Bu kıymetli hizmetleri sunuyorsunuz. Türkiye’nin ve insanlarımızın size ihtiyacı var. İşinizi daha iyi yapabilmeniz için elimizden gelen desteği vermekle yükümlüyüz. Basının yanında nasıl durabiliriz bunun çalışmalarını yapıyoruz,” şeklinde konuştu.
‘Gazetecilik Tarihe Yüreğiyle Tanıklık Etmektir’
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, işgal günlerini ve Hasan Tahsin’in kahramanlığını anımsatarak, “Eğer bugün özgür ve onurlu bireylersek, bunun yolu burasıdır. Gazetecilik, tarihe yüreğiyle tanıklık etmektir. Gazeteci, toplumun sorunlarını yalnızca yazmakla kalmaz, aynı zamanda sorunlara sırtını dönmeyen ve gerektiğinde özgürlük için canını veren kişidir. Kurtuluşa giden yolda açıcı olan Hasan Tahsin, İzmirli gazetecilerin onuru ve aynı zamanda sorumluluğudur. Hasan Tahsin’in izinde ilerlemeye devam edeceğiz,” dedi.