reklam
reklam
DOLAR38,7368% 0.26
EURO43,5998% 0
STERLIN51,5470% -0.09
FRANG46,5881% 0.29
ALTIN4.127,40% 0,57
BITCOIN103.073,055.949
reklam

Halı sahada kalbi durdu, 12 gün sonra hastanede uyandı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Halı sahada kalbi durdu, 12 gün sonra hastanede uyandı
reklam

Buca’da yaşayan 41 yaşındaki üç çocuk babası Yavuz Ulu, 20 gün önce arkadaşlarıyla birlikte halı sahada futbol oynarken fenalaştı. Kalbi duran Ulu, 112 Acil Sağlık ekiplerinin hızlı müdahalesi ile hayata döndürüldü ve ardından Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Acil Servisine sevk edildi.

Tıkalı kalp damarları stent ile açılan hasta, anestezi yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı.

Anestezi uzmanları Prof. Dr. Aykut Sarıtaş ve Doç. Dr. Çiler Zincircioğlu tarafından takip edilen hastaya, vücudundaki ısı farkının yol açabileceği nörolojik sorunlara karşı hedefe yönelik soğutma tedavisi uygulanmasına karar verildi. Bu sayede beyin hücreleri zarar görmeyen hasta, 12 gün sonra sağlıklı bir şekilde uyandı.

“KENDİMİ ŞANSLI HİSSEDİYORUM”

Hastanede tedavi altında bulunan Yavuz Ulu, küçük yaşlardan beri futbol oynamayı sevdiğini belirtti. Olay anında kendinden geçtiğini ifade eden Ulu, “16 gündür buradayım, son 4 günü hatırlıyorum. Soğuk tedavi uygulandığını öğrenince kendimi şanslı hissediyorum. Bu yaşta hayata dönmek büyük bir şans. Allah, çocuklarıma tekrar bağışladı. İyi olursam spordan vazgeçmeyeceğim, onu da kontrollü gerçekleştireceğim. İlk kendime geldiğimde rutin kontrolüm olmuştu. ‘Neredeyim ben?’ diye sordum. Bir şey mi oldu? Olay anlatıldığında şok üstüne şok yaşadım, hiçbir şey hatırlamıyorum. Hiçbir şekilde kalp hastalığım yoktu.” dedi.

“VÜCUT ISISINI 35 DERECEYE KADAR DÜŞÜRDÜK”

Prof. Dr. Aykut Sarıtaş, hastalarının yoğun bakım servisine geldiğinde bilincinin kapalı olduğunu ve solunum cihazına bağlı şekilde yaşamını sürdürdüğünü ifade etti.

Sarıtaş, hastalarına uyguladıkları soğutma tedavisini şu sözlerle anlattı: “Hastanın vücut sıcaklığını belirli bir dereceye kadar düşürmek gerekti. Vücuduna petler yerleştirerek, ısısını 35 dereceye kadar düşürdük. Isı monitörizasyonu ile hastamızın vücut sıcaklığını 35 derecede sabit tutmaya çalıştık. Bunu 24 saatlik bir tedavi süreci olarak uyguladıktan sonra normal sıcaklığa dönmeyi hedefledik. Burada ateş yükselmelerine izin vermedik. Yüksek ateşin oluşturduğu zarar çok önemli. Beyin fonksiyonlarını korumak ve uzun vadeli nörolojik hasarları önlemek amacıyla bu tedaviyi uyguluyoruz.”

Sarıtaş, tedavi sonrası hastanın bilincinin yavaş yavaş açıldığını ve iletişim kurmaya başladığını söyledi.

Erken uygulanan soğutma tedavisinin hastanın sağlığına kavuşmasında belirleyici olduğunu belirten Sarıtaş, “Eğer bu tedavi zamanında uygulanmasaydı, hastamız bitkisel hayata girebilir ya da yatağa bağımlı olabilirdi.” ifadelerini kullandı.

reklam

YORUM YAP