

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa illerinde gerçekleştirdiği incelemelerin ardından açıklamalarda bulundu.
Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde buğday ekili alanları gezen Bayraktar, buğday, arpa ve mercimek gibi ürünlerde yüzde 100’e varan kayıpların yaşandığını ifade etti. Bayraktar, “Doğal afetler tarım sektörünü ciddi şekilde olumsuz etkilemeye devam ediyor. 22 ilimizde daha önceden yaşanan don etkisi sonucunda, ürettiğimiz ürünlerin neredeyse tamamı zarar gördü. Bu da büyük bir üretim kaybına yol açtı. Özellikle kuraklık devam ediyor. Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır tarım açısından kritik iller. Sahada yapılan tespitlere göre, bu bölgelerde buğday, mercimek ve arpa gibi ürünlerde ciddi zararlar var.” şeklinde konuştu.
“Ciddi Bir Kuraklık Tehdidi Bekleniyor”
Bayraktar, mart ayında yaptığı bir açıklamada, “Eğer bu bölgede mart ve nisan aylarında yeterli yağış alınamazsa, ciddi bir kuraklık tehlikesi ile karşılaşacağız” demişti. Yağışların nisan ve mayıs aylarında gelmediğini belirten Bayraktar, “Bölgede 7,5 aydır yağış olmuyor. Bu durum, bitkisel üretim, kalite ve verimlilik açısından büyük kayıplara neden oldu.” dedi.
“Tarımda Sürdürülebilirliğin Sağlanması Çok Güç”
Çiftçilerin zor bir dönemden geçtiğini aktaran Bayraktar, “Kuraklıkla birlikte tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak giderek zorlaşıyor. Çiftçilerimiz artan maliyetler ve doğal afetler nedeniyle hem kendileri açısından hem de gıda güvenliği açısından büyük zorluklar yaşıyor.” diyerek, sürdürülebilirliğin nasıl sağlanacağına değindi.
Borçların Yapılandırılması Talebi
Kuraklık nedeniyle üretim yapamayan çiftçilere desteklerin sağlanması gerektiğini belirten Bayraktar, “Üreticilerimizin nakit yardıma ve borçlarının yapılandırılmasına ihtiyacı var. Ürünlerin olmayacağı bir dönemde çiftçilerimizi desteklemek gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“Kuraklık Tehdidi Devam Edecek”
Bayraktar, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) ile ilgili üreticilerin beklentilerini de gündeme getirerek, “TARSİM’in tespitlerinin adil ve hakkaniyetli olmasını talep ediyoruz. Eğer daha fazla çiftçiyi TARSİM’le buluşturmak istiyorsak gerekli kolaylıkların sağlanması gerekiyor.” dedi.
“Gençlerimizi Tarımda Tutmak Zor”
Gençlerin tarımdan uzaklaştığını vurgulayan Bayraktar, “Gençlerimizi tarımda tutmanın yolu, sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından karşılanmasıdır. Tarımda genç nüfus oranı giderek düşüyor.” ifadelerini kullandı.
DEDAŞ’a Uyarı
Bayraktar, Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi’ne yönelik eleştirilerde bulunarak, “DEDAŞ’ın uygulamaları çiftçileri zor durumda bırakıyor. Tarım desteklerine el koymak, üretimi engellemek anlamına geliyor.” dedi.
“Yarın Çiftçimizi İhmal Edersek…”
Bayraktar, gıda güvenliği için çiftçilere destek olunması gerektiğini vurgulayarak, “Çiftçimizi desteklemezsek, gıda güvenliği sağlanamaz. Sofralarımızdaki eksikliği önlemek için çiftçiye sahip çıkmalıyız.” şeklinde konuştu.