reklam
reklam
DOLAR38,8833% 0.03
EURO44,0969% -0.02
STERLIN52,3188% 0.18
FRANG47,0515% -0.12
ALTIN4.131,75% -0,27
BITCOIN110.800,004.316
reklam

Gram Altın ile Zekat Hesabı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Gram Altın ile Zekat Hesabı
reklam

İlahiyatçı yazar Osman Ünlü, Kurban Bayramı öncesinde pek çok kişinin merak ettiği konuları yanıtladı.

Ünlü, “Kurban edilecek hayvan hangi nitelikte olmalı, kurban vekaleti nasıl verilir, kurban eti nasıl dağıtılır?” gibi sorulara yanıt verirken, Hanefi mezhebine göre kurban kesmenin vacip olduğunu belirtti. “Kurban nisabına sahip olanlar kurban kesebilir. Kurban nisabı 20 miskal altındır. 1 miskal altın 4.8 gram olduğuna göre, 20 ile çarpıldığında toplamda 96 gram altın eder” ifadelerini kullandı.

’96 Gram Altın veya Eş Değerde Olanın Zekat Vermesi Farz’

Ünlü, devamında şunları ekledi:

– “96 gram altın veya bunun karşılığı olan paraya ya da ticaret malına sahip olan bir kişi dinen zengin kabul edilir ve zekat vermesi farzdır. Ancak, örneğin 50 gram altını bulunan ve kullandığı eşyalarla birlikte toplam değeri 60 gram altın olan birinin kurban kesmesi vaciptir.”

– “Kişinin erkek veya kadın olması fark etmez. Kurban kesmenin vacip olabilmesi için, kişinin Müslüman olması, akıllı olması, buluğ çağına girmiş olması, mukim olması ve kurban nisabına sahip olması gerekmektedir.”

‘Kurban Kesimi Vekalet Yoluyla Yapılabilir’

Kurban kesmeyi planlayanların, kendilerinin kesmelerinin zorunlu olmadığını belirten Ünlü, kurban vekaletiyle ilgili şunları söyledi:

– “Kurban kesimi vekalet yoluyla da yapılabilir. Türkiye’de bulunan bir kişi yurt dışında dahi kurban kesebilir. Örneğin, Türkiye’de bulunan biri Nijerya’da kurban vekaleti vererek bu ibadeti yerine getirebilir.”

– “Kişi, ‘Vacip olan kurbanımı almaya, aldırmaya, kesmeye, kestirmeye seni umuma vekil tayin ettim’ diyerek kurban vekaleti verebilir. Seferi olan birine kurban kesmek vacip olmaz, ancak keserse de sevap kazanır.”

Kesilen kurbanın etinin ne şekilde dağıtılacağına dair bilgi veren Ünlü, “Etin üçte birini evimize, üçte birini komşu ve diğer üçte birini ise ihtiyaç sahiplerine vermek gerekir. Ancak zor durumda olan bir aile, zekat vermeye ve kurban kesmeye vacip olsa dahi etini dağıtmayabilir.” dedi.

Hangi hayvanların kurban edilebileceği hakkında da bilgi veren Ünlü, “Koyun, keçi, sığır ve deve hayvanlarından kurban edilebilir. Koyun ve keçinin 1 yaşını, dananın 2 yaşını, devenin ise 5 yaşını doldurması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

reklam

YORUM YAP