

Alphabet Inc.'in bir yan kuruluşu olan Google, Avrupa Birliği'nin Dijital Pazarlar Yasası (DMA) çerçevesinde, milyarlarca dolarlık cezalardan kaçınmak amacıyla arama sonuçlarında değişiklik yapmayı planlıyor.
Bloomberg'in aktardığına göre, Google, arama sonuçlarının en üst kısmında fiyat karşılaştırma siteleri ile seyahat platformlarından alınan bağlantıların görüneceği yeni bir kutu oluşturacak.
Kullanıcılar, Expedia veya Booking gibi rakip sitelere doğrudan yönlendirilecek olup, otel ve havayolu sayfalarına da erişim sağlayabilecek. Google, en alakalı bulduğu siteyi ön plana çıkaracak, diğer sitelere ise açılır menü ile ulaşım imkanı sunacak. Alternatif bir plan seçenekleri arasında ise doğrudan seyahat ya da alışveriş tedarikçilerinin bağlantılarının basit bir liste olarak kutunun altına yerleştirilmesi yer alıyor.
Google'a Yönelik Baskılar Artmakta
Avrupa Komisyonu, Mart ayında Google'ı, Google Flights gibi kendi hizmetlerini arama sonuçlarında kayırdığı konusunda uyardı. Geçtiğimiz yıl ise Google, rakip alışveriş hizmetlerini piyasadan dışlamak için hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle açılan davayı kaybetmiş ve 2,4 milyar euroluk (2,8 milyar dolar) para cezası ile karşılaşmıştı.
AB'nin geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren Dijital Pazarlar Yasası, büyük teknoloji şirketlerinin piyasa güçlerini kötüye kullanımını önlemeyi hedeflemektedir. Bu düzenleme, platformların kendi hizmetlerine ayrıcalık tanımasını yasaklarken, farklı hizmetler arasında kişisel verilerin birleştirilmesini de engellemektedir. Yasayı ihlal eden şirketler, küresel yıllık satışlarının %10'u veya tekrarlayan ihlallerde %20'sine kadar para cezası almakla karşı karşıya kalabiliyor.
Apple ve Meta da Ceza Aldı
Google, daha önce arama sonuçlarındaki değişikliklerle AB'nin taleplerine yanıt vermeye çalışmış ve AB kullanıcılarına fiyat karşılaştırma sitelerine daha fazla bağlantı sunmuştu. Son öneri, Google'ın kendi fiyat karşılaştırma hizmetleriyle rekabet eden platformların arama sonuçlarının üst sıralarında yer almasını sağlamayı hedefliyor.
Benzer şekilde, Apple, DMA kapsamında 500 milyon euroluk cezanın ardından App Store’un ücretlendirme ve yönlendirme süreçlerini değiştirmeyi kabul etmişti. Meta Platforms Inc. ise, Facebook ve Instagram'da “reklamsız kullanım için ödeme yap ya da onay ver” uygulaması sebebiyle 200 milyon euroluk bir ceza almıştı.
ABD ile AB Arasında Gerilim
AB'nin büyük ABD'li teknoloji şirketlerine karşı yürüttüğü sert politika, Başkan Donald Trump döneminde eleştirilere neden olmuştu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Brian Hughes, DMA kapsamında kesilen para cezalarını “ekonomik şantajın yeni bir biçimi” olarak tanımlamıştı. Bu durum, Trump'ın ticaret ortaklarına yönelik yüksek tarifeler tehdidinin ardından, ABD ile AB arasındaki ticaret müzakerelerinde de bir gerilim yaratmıştı.