reklam
reklam
DOLAR39,9969% 0.34
EURO46,9931% 0.03
STERLIN54,5804% 0.22
FRANG50,1969% 0.05
ALTIN4.263,64% -0,25
BITCOIN108.595,89-0.151
reklam

Güneşe Uzun Süreli Maruz Kalmanın Olumsuz Etkileri

Yayınlanma Tarihi : Google News
Güneşe Uzun Süreli Maruz Kalmanın Olumsuz Etkileri
reklam

Uzmanlar, yaz aylarında güneşe uzun süre maruz kalmanın ciltte lekeler, kırışıklıklar ve elastikiyet kaybı gibi sorunlara yol açarak fotoyaşlanma sürecini hızlandırdığını belirtiyor. Yaşlanma belirtilerinden korunmak için yıl boyunca güneş koruyucu kullanılması gerektiği, özellikle açık tenli bireylerin dikkatli olmaları gerektiği uyarısı yapıldı.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, güneşten korunmanın en iyi yolunun şapka, gözlük ve uzun kollu giysiler tercih etmek olduğunu ifade etti.

Öğle Saatlerine Dikkat

Kutlubay, öğle saatlerinde güneşe çıkmamanın önemine değinerek, “Mümkün olduğu kadar güneşe çıkmamamız ve saat 10.00 ile 16.00-17.00 arasında güneşten kaçınmamız gerekiyor. Eğer güneşe çıkmak zorundaysak, en az 15 faktörlü bir güneş koruyucu kullanmalıyız. Güneş koruyucuların etkisi 30, 50 gibi faktörlerle artıyor; ancak 15 ve üzeri faktörler yeterli koruma sağlıyor.” şeklinde bilgi verdi.

Deri Kanserine Yol Açabiliyor

Kutlubay, deri kanserlerinin %90'ının ultraviyole ışınlarından kaynaklandığını belirterek, “Özellikle 18-20 yaşları arasında insanlar hayatları boyunca alacakları güneş ışığının %80'ini alıyor. Bu nedenle bebeklerin, çocukların ve gençlerin güneşten korunması oldukça önemli.” dedi.

Açık Tenliler Risk Altında

Kutlubay, güneş ışınlarının vücuda etkilerini şöyle sıraladı:

“Güneş ışınları zamanla deride birikerek zararlı etkiler gösterebiliyor. Güneşin riskleri sadece kanserle sınırlı değil; katarakt, ciltte lekeler ve fotoyaşlanma da meydana getirebilir. Özellikle hassas cilt yapısına sahip bireylerin güneşten daha iyi korunması şart.” diye ekledi.

Benlerin Sayısını Artırabiliyor

Hassas bireylerde, özellikle kadınlarda, güneş ışığının etkisiyle ciltte lekelerin oluşabileceğini belirten Kutlubay, “Güneş, mevcut benlerin sayısını artırabilir ve yeni benlerin oluşumuna neden olabilir.” dedi.

Bunun yanı sıra, cildin güneşe ihtiyaç duyduğunu belirten Kutlubay, açık tenli ve hassas ciltlerin daha fazla dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Güneş Koruyucu Kullanmanın Önemi

Dermatoloji Uzmanı Dr. Dilek Başaran, fotoyaşlanmanın cildin güneş ışığına maruz kalması sonucu ortaya çıktığını söyledi.

Başaran ayrıca, “Normal yaşlanma genetik faktörlerle belirlenirken, fotoyaşlanma çevresel etkenlerle ortaya çıkıyor. Cilde en sık zarar veren belirtiler arasında kuruluk, kızarıklık, lekelenme ve ince kırışıklıklar bulunmaktadır.” dedi.

Geniş Kenarlı Şapkalar Tercih Edin

Başaran, uzun süre korunmasız güneşe maruz kalmanın ciltteki elastikiyet kaybına neden olduğunu belirterek, “Güneş ışınları damar yapısını etkileyerek kılcal damarların genişlemesine neden oluyor. Bu sebeple her mevsim güneş koruyucu kullanılmalı ve geniş kenarlı şapkalar tercih edilmelidir.” diye ekledi.

Sıvı Tüketimi Önemli

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdussamet Çelebi, yaz aylarında sıcakların artmasıyla birlikte çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceğini ifade etti.

Dr. Çelebi, özellikle çocuklar ve yaşlılar gibi hassas gruptaki bireylerin sıvı alımını artırmaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Güneşin faydalı olduğunu ancak zararlarının da göz ardı edilmemesi gerektiğini aktardı.

reklam

YORUM YAP