reklam
reklam
DOLAR38,8603% -0.03
EURO44,1214% 0.02
STERLIN52,2931% 0.13
FRANG47,0458% -0.13
ALTIN4.132,62% -0,25
BITCOIN110.295,663.674
reklam

Geleceğin Yolları Türkiye’de İnşa Ediliyor: Yollar Müzik Söylüyor!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Geleceğin Yolları Türkiye’de İnşa Ediliyor: Yollar Müzik Söylüyor!
reklam

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, inovatif uygulama hakkında yazılı bir açıklama gerçekleştirdi.

Bakan Uraloğlu, uygulamanın çalışma prensibini şöyle açıkladı: “Melodili yol uygulamaları, yola entegre edilen işaretleme veya oyuklar aracılığıyla araçların geçişinde ses çıkarma mantığına dayanmaktadır.”

Uraloğlu, bu oyukların ve işaretlemelerin, araçlar belirli bir hızla geçerken müzikal melodiler oluşturacak şekilde tasarlandığını vurgulayarak, bu noktalara farklı frekansta notalar atandığını belirtti. Sürücüler sabit bir hızda seyahat ettiklerinde oluşan titreşim ve seslerin birleşerek istenilen melodinin ortaya çıkmasını sağladığını ifade etti.

Uygulamanın Türkiye’de ilk kez Ankara’nın Nallıhan ilçesinde hayata geçirildiğini bildiren Uraloğlu, “Bu uygulama, Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü sorumluluğundaki Nallıhan-Beypazarı Devlet Yolu’nun 21. kilometresindeki Eymir köyü yakınlarında tamamlandı. Nallıhan Davutoğlan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’na zarar vermeyecek bir mesafede gerçekleştirildi. 12 Mayıs’ta başlattığımız çalışmalar, 16 Mayıs’ta sona erdi. Sürücüler, belirli bir hızda seyrederken Mozart’ın Türk Marşı’nı net bir şekilde duyabiliyorlar.” şeklinde konuştu.

“Uygulamaları Yerleşim Alanlarından Uzakta Yapmayı Tercih Ediyoruz”

Bakan Uraloğlu, uygulamanın ikinci aşamasının 17 Mayıs’ta Ankara-Eskişehir Devlet Yolu’nun Sivrihisar çıkışındaki 37. kilometrede Kertek mevkiinde başladığını belirterek, “Benzer uygulamaların yapıldığı diğer ülkelerde yerleşim alanlarına yakın yerlerde gürültü şikayetleri artıyor. Bu nedenle uygulamalarımızı yerleşim alanlarından uzak lokasyonlarda yapmayı tercih ediyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Uygulamanın en etkili sonucu verebilmesi için belirli teknik şartların sağlanması gerektiğine dikkat çeken Uraloğlu, şunları ekledi:

“Melodili yol uygulamasının en iyi sonuca ulaşabilmesi için taşıtların saatte ortalama 100 kilometre sabit hızla seyahat ettiği, düzgün zeminli, üstyapı bozukluklarının bulunmadığı ve pürüzsüz kaplamaya sahip yollarda uygulanması gerekiyor. Ayrıca, melodili yol uygulamasının kısa sürede aşınarak özelliğini yitirmemesi ve melodinin en net şekilde duyulabilmesi için mümkün olduğunca düşük trafik hacmine sahip, özellikle ağır taşıt trafiğinin az olduğu güzergahlar tercih edilmelidir.”

reklam

YORUM YAP