

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD ve Çin arasında geçici gümrük vergisi indirimi konusunda varılan anlaşmaya dair görüş bildirdi. Açıklamada, iki ülkenin gümrük vergilerini 3 ay boyunca azaltma konusunda anlaşmasının, küresel ölçekte büyük bir ekonomik çöküşü önleme iradesini yansıttığı ifade edildi.
Fitch, daha önce yüksek tarifeler yüzünden ABD-Çin ticaret akışında önemli bir yavaşlama beklediğini vurgulayarak, 2025 yılı için küresel büyüme tahminini revize etti. Ancak son anlaşmayla ABD’nin ortalama gümrük tarifesinin yüzde 23’ten yüzde 13’e düştüğünü belirterek, bunun küresel büyüme üzerindeki olumsuz etkileri kısmen hafiflettiği belirtildi.
Yeni tarife oranlarının geçen yılki yüzde 2,3’lük seviyenin oldukça üzerinde olduğu konusunda uyaran Fitch, ticari ilişkilerdeki belirsizliklerin sürdüğünü ifade etti.
“Tedarik Zincirlerinde Daha Fazla Kesinti Yaşanması Olası”
ABD-Çin anlaşması, halihazırda belirgin ekonomik etkileri olan ticaret savaşının sona erdiği anlamına gelmediğine dikkat çekildi. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in, anlaşmanın ülkedeki Çin ithalatına olan bağımlılığı azaltma çabalarını sürdürdüğü ancak “genel ayrışmanın” ABD politikası olmadığını belirtti.
Açıklamada, ABD’nin en yüksek gümrük vergisi uyguladığı ticaret ortağı olarak tahmini tarife oranının yüzde 31,8 olduğu vurgulandı.
Trump yönetiminin tarifeleri, ABD imalatını artırmayı ve ticaret açığını azaltmayı hedefleyen bir ithal ikamesi gündemi çerçevesinde kullandığında, bu durumun ticaret akışlarında ve tedarik zincirlerinde daha fazla kesinti yaşanmasını olası hale getirdiği belirtildi.
“Ticari Gerginlik Azalırsa Büyüme Tahminleri Yukarı Yönlü Güncellenebilir”
Açıklamada, yüksek gümrük vergileri beklentisi nedeniyle ithalatta yaşanan artışın, ülke ekonomisinin ilk çeyrekte daralmasına katkıda bulunduğu belirtildi.
Ticaret ve ilgili verilerin gelecek çeyreklerde dalgalı bir seyir izlemesinin muhtemel olduğu kaydedilirken, ABD-Çin müzakereleri ve diğer ikili ticaret görüşmelerine ilişkin belirsizliklerin, birçok sektörde ve bölgede yatırımlar üzerinde olumsuz etki etmeye devam edeceği vurgulandı.
Ayrıca, haziran ayında yayımlanacak Küresel Ekonomik Görünüm raporunda global makroekonomik tahminlerin güncellenmesi sırasında bu faktörlerin de değerlendirileceği, ticari gerilimin azalması durumunda küresel büyüme tahminlerinde yukarı yönlü revizyon yapılabileceği ifade edildi.