

Ekonomist Mahfi Eğilmez, CNBC-e kanalında Türkiye’nin ekonomik durumu üzerine yaptığı değerlendirmede dikkat çekici tespitlerde bulundu. Eğilmez, “Swap hariç tutulduğunda Türkiye’nin döviz rezervleri geçmiş yıllara göre hâlâ pozitif seyrediyor. Ancak bu durum yanıltıcı olabilir. Zira rezervlerde sürekli bir azalma yaşandığı gözlemleniyor. Bu da kalıcı bir toparlanmadan çok, geçici bir rahatlama izlenimi veriyor” şeklinde konuştu.
Rezervlerin Artıda Olması Tek Başarı Göstergesi Olmamalı
Eğilmez, “-60 milyar dolarlık negatif rezervden şimdiye geldik ama bu süreçte rasyonel politikalardan uzaklaşıldığını unutmamak gerekir” diyerek geçtiğimiz yıl uygulanan politikaların rasyonellik iddiasına rağmen sonuçlarının hâlâ yetersiz olduğunu belirtti. Rezervlerin pozitif olmasının ise tek başına bir başarı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye Ekonomisi Birçok Sorunla Karşı Karşıya
Ayrıca, Eğilmez Türkiye ekonomisinin birçok sorunla boğuştuğunu belirtirken durumu “çoklu organ yetmezliği” olarak tanımladı. Diğer ülkelerin yalnızca tekil sorunlarla mücadele ettiğini söyleyen eğilmez, Türkiye’de ise hem enflasyon hem de büyüme ve cari açığın aynı anda sorun teşkil ettiğine dikkat çekti.
Eğilmez, “Bütçe açığının derinleşmesi, büyümenin yavaşlaması ve işsizlik oranlarının belirsizliği, ekonomik istikrarı tehdit eden başlıca unsurlardır” dedi. Bunun yanı sıra, enflasyonla mücadele edilmesinin öncelik olduğunu vurguladı ve bu karmaşık yapısal sorunların aynı anda çözümünün kolay olmadığını belirtti.
Fitch Toplantısı
Dün gerçekleştirilen Fitch toplantısında, Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politik belirsizliklere karşı değerlendirmelerde bulundu. Arispe, rezervlerin azalmasına rağmen önceki yıllara göre daha güçlü olduğunu ifade etti.
Ayrıca, Merkez Bankası’nın eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, 18 Mart’tan bu yana döviz satışının 57 milyar dolara ulaştığını açıkladı.
Arispe, Önceki Yıllara Göre Rezervler Daha Güçlü Durumda
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ve bankacılık sektörüne dair bir webinar düzenledi. Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe, burada yaptığı konuşmada TCMB‘nin politik belirsizliklere karşı adım attığını değerlendirdi ve “Rezervler azalmasına rağmen önceki yıllara göre daha güçlü durumda.” dedi.
Enflasyonun Türkiye’nin en önemli politika gündemi olduğuna dikkat çeken Arispe şöyle devam etti:
Mali Konsolidasyon TCMB’ye Enflasyon ile Mücadelede İvme Kazandırır
Fitch, enflasyon tahminini de açıkladı. Türkiye’de bu yıl ortalama enflasyonun yüzde 34,31 olacağını öngördü. Arispe, “Türkiye’nin temmuzdaki değerlendirmesinde politikaların tutarlılığını dikkate alacağız” ifadelerini kullandı ve “TCMB’den bu noktada faiz artışı beklemiyoruz.” dedi.
Merkez Rezervlerinde Son Durum
19 Mart’ta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından merkez bankası dolar rezervlerinde önemli düşüşler yaşandı. Yaklaşık iki aydır rezervlerin azalmasının önüne geçilemezken, Prof. Dr. Hakan Kara‘nın hesaplamalarına göre 18 Mart‘tan bu yana döviz satışı 57 milyar dolara ulaştı.