

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çiftçilerin başlıca geçim kaynağı olan Antep fıstığı, nisan ayında yaşanan zirai don nedeniyle büyük zarar gördü.
“BEKLENTİMİZ 50 BİN TON SEVİYELERİNE DÜŞTÜ”
Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit, “Don olayı yüzde 80 oranında etkili oldu. Bu yıl fıstıkta ‘yok yılı’ yaşanacak ve 200 bin ton hasat beklentisi iken, don olayının ardından beklentimiz 50 bin ton seviyelerine geriledi.” şeklinde konuştu. Yiğit, son yıllarda yaşanan kuraklığın ve zirai donun ağaçlara büyük zarar verdiğini vurguladı.
“DEVLET DESTEĞİ ŞART”
Cuma Yiğit, şu açıklamalarda bulundu:
“İklim koşullarından dolayı sadece Şehitkamil ilçemizde 39 köyümüz don olayından etkilendi. Fıstık ağaçlarımız ve diğer tarım ürünlerimiz aşırı şekilde hasar gördü. Ürünlerimiz kurudu. Büyük oranda kuraklık yaşadık ve yağmur ile kar zamanında gelmedi. Antep fıstığı oldukça hassas bir ağaçtır ve bu yılki don olayı, bu ağaçlardan 3 yıl boyunca ürün alamayacağımız anlamına geliyor. ‘Karagöz’ dediğimiz fıstık veren gözler bile don nedeniyle kurudu. Çiftçilerimiz iki defa bahçelerini ilaçladı, gübreledi ve budamasını yaptı. Çiftçiler büyük maliyetler üstlendi. Devlet desteği sağlanması gerekiyor ve olması şart.”
“PİYASADA ÜRÜN BULUNMAYACAK”
Çiftçiler, %75 oranında ürün kaybı yaşanacağını ifade eden Yiğit, şu şekilde devam etti:
“Bu yıl zaten ‘yok yılı’ olarak belirlenmişti. Fıstık fiyatları yükselecek. Piyasada ürün olmayacak. Geçtiğimiz yıl bölgede ‘var yılı’ ile 400 bin ton civarında fıstık hasat edildi. Bu yıl doğal olarak ‘yok yılı’ydı ve ortalama 200 bin ton bekliyorduk. Don olayının ardından bu yıl %75 ürün kaybı yaşamamız bekleniyor. Beklenti ortalama 50 bin ton seviyesinde. Tarım il ve ilçe müdürlükleri hasar tespit çalışmalarına başladı. Bu tespitlerin ardından bakanlığımızdan çiftçilerimize destek bekliyoruz.”
Fıstık üreticileri, fıstık bahçelerine büyük masraflar yaptıklarını ve yaşanan don olayının ardından bu kayıplar için destek talep ettiklerini belirtti.